Mokslininkai ištyrė apie trijų tūkstančių šį sutrikimą turinčių žmonių genomo variacijas. Gauta informacija buvo sulyginta su penkių tūkstančių žmonių kontroline grupe. Taip buvo nustatyti du lemiantys genetiniai veiksniai – du vieno nukleotido polimorfizmo variantai chromosomų 6р21 ir 16q24 srityse.

Reikia pažymėti, kad tai pirmasis tyrimas, realiai įrodęs genetines šios būklės priežastis. Mokslininkai neatmeta galimybės, kad ateityje atsiras speciali genetinio patikrinimo sistema, nes Bareto stemplė dažniausiai būdinga žmonėms, besiskundžiantiems refliuksu (rėmeniu).

Pranešama, kad viena iš nustatytų sričių yra netoli nuo geno FOXF1. Šis genas reguliuoja normalų skrandžio ir žarnyno trakto vystymąsi. Kita sritis – netoli pagrindinio histologinio suderinamumo komplekso, dalyvaujančio imuninės sistemos veikloje.

Tikėtina, kad kurio nors iš šių genų veiklos kontrolės sutrikimai ir suteikia polinkį šiai ligai. Jeigu tai pasitvirtins, bus sukurti pirmieji vaistai Bareto stemplei gydyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)