„Nelabai supratau, galvojau, gal dėl mano kaltės kažkas tai, nes vis tiek kartojo tyrimus, kraują ėmė naktį. Vėliau gydytojas papasakojo, kad čia įvyko taip ir taip, buvo komanda, buvom pasiruošę. Čia kaip vagystė gavosi“, – sakė transplantacijos nesulaukusi moteris iš Elektrėnų.

Vilniaus medikams dar niekuomet neteko pacientui pranešti, kad donoro organai persodinti ne tokiam sunkiam ligoniui.

„Šita ligonė buvo atsidūrusi pirmumo eile, nes jos būklė buvo tikrai sudėtinga. Kažin, ar ji sekančio donorinio organo sulauks“, – sakė Santariškių klinikų pilvo chirurgijos centro vadovas Kęstutis Strupas.

Kauno medikai dievagojasi blogo nenorėję. Esą kepenų transplantaciją Nacionalinis biuras jų pacientei jau kartą palaimino, tačiau tuomet paaiškėjo, kad kepenys netinkamos persodinti, tad atsiradus kitam donorui kauniečiai transplantacijos ėmėsi nė neklausę Nacionalinio transplantacijos biuro.

„Du kriterijai: pirmas – tai yra paciento sunkumas, pagal MELD matuojamas balais, ir laukimo laikas. Pagal tai ir buvo išrikiuota eilė. Pirmas pagal šitą sąrašą buvo pacientas iš Vilniaus“, – sakė Nacionalinio transplantacijos biuro vadovė Asta Kubilienė.

„Jos būklė blogėja. Kriterijus, pagal kurį nustatomas eiliškumas, yra ligos susirgimo trukmė, vadinamas MELD skale. Tai jos MELD (sunkumo laipsnis) buvo 15,5“, – sakė K.Strupas.

Anot jo, Kauno pacientės, kuriai atlikta transplantacija, MELD buvo 10.

Jei pacientės būklė būtų staiga pablogėjusi, Kauno medikai galėjo prašyti, kad Transplantacijos biuras pirmenybę taikytų jų pacientei.

„Gali kreiptis ir kreipiasi. Kauniečiai tą yra darę ne vieną kartą. Šiuo atveju mes negavome jokio prašymo“, – sakė A.Kubilienė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Transplantacijos biurui nurodė pradėti tyrimą.

„Ši įstaiga pabaigusi tyrimą gali surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolus, o jeigu pažeidimai būtų esmingesni, ji gali kreiptis į teismines institucijas dėl gilesnio tyrimo“, – sakė Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Kodėl pirmoji sąraše buvusi pacientė negavo donoro organų, SAM nurodė išsiaiškinti per dvi savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)