Mat jautriausi orų permainoms yra biuruose dirbantys žmonės. Pablogėjusi savijauta nestebina ir meteorologų. Anot jų, prie staigios permainos organizmui reikia prisitaikyti bent dviejų dienų.

Staigiai atėję ruduo – šokas organizmui

„Nuo trečiadienio galvoje jaučiu tokį spaudimą, kad ne tik kamuoja didžiulis skausmas, bet netgi prasidėjo akies tikas“, - pasakojo vilnietė Aistė, neturinti jokių rimtų sveikatos problemų. Moteris sakė, kad bloga savijauta šiandien skundėsi ne vienas jos bendradarbis. Visi jie – jauni žmonės.

„Kolegė tiesiog be saiko gėrė kavą, kad jos smegenys bent šiek tiek įsijungtų ir vis sakė, kad jaučiasi kaip maišu trenkta, nors naktį gerai miegojo. Kitas bendradarbis netgi nulėkė pas gydytoją, nes išsigando, kad kažkas negerai su kraujospūdžiu. Tai drūtas, sveikas vyras“, - teigė pašnekovė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji sinoptikė dr. Judita Liukaitytė, išgirdusi šį pasakojimą, visiškai nenustebo. „Per Lietuvą slenka atmosferos frontas. Ši oro masė nėra visai pastovi, ji gana drėgna, didesni temperatūros pasikeitimai – vis tai turi poveikį žmonių sveikatai. Toks oras pagal visas klasifikacijos schemas mums tikrai nėra labai palankus. Šiuo atveju net nereikia didelių slėgio pasikeitimų – viso šio minėto komplekso pakanka“, - pasakojo specialistė.

Anot J. Liukaitytės, pirmiausiai pasikeitė debesuotumas – anksčiau buvo daug saulės, o dabar dangų nuklojo debesys. Tuo pačiu pasikeitė santykinė oro drėgmė. Mat iki šiol turėjome sausesnius orus. Pagaliau net 10 laipsnių nukrito temperatūra. Dėl visų šių pokyčių orų permainoms jautrių žmonių savijauta nėra tokia gera, kaip norėtųsi.

„Apsiprasti su orų permainomis organizmui paprastai reikia poros dienų. Kita vertus, jau penktadienį orai turėtų šiek tiek pagerėti – patys sunkiausi debesys turėtų būti praslinkę, gal net saulė švystelės. Tiesa, šeštadienį vėl atsiras kitas ciklonas. Taigi laukia nepastovūs orai, prie kurių mūsų organizmui teks po truputį prisitaikyti. Iš tiesų – trečiadienį, antradienį turėjome labiau vasarą nei rudenį primenančius orus. Buvo šilta, gražu, smagu ir staiga atkeliavo visiškai kitokio oro masė, į kurią mes sureagavome“, - aiškino pašnekovė.

Vis dėlto specialistė nuramino, kad mūsų organizmas turėtų prisitaikyti prie rudens sezonui būdingo oro ir į permainas reaguoti ne taip stipriai.

Orų permainos veikia vis daugiau jaunų, sveikų žmonių

Laisvės pr. šeimos klinikos šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė teigė taip pat sulaukusi ne vieno paciento, kuris skundėsi prasta savijauta, kuriai priežasčių kaip ir nėra.

„Nepasakyčiau, kad buvo daug tokių pacientų, bet bent keletas tikrai skundėsi, kad ir sąnarius labiau skauda, ir galva sunkesnė. Tiesa, vasarą, kai anticikloną keičia ciklonas, tokių skundų sulaukiu daugiau – galbūt oro permaina būna akivaizdesnė, didesni temperatūrų skirtumai. Šiaip ar taip ryšys tarp žmogaus savijautos ir gamtos tikrai yra nemažas“, - svarstė pašnekovė.

Medikė teigė tokių skundų sulaukianti ne tik iš pagyvenusių, lėtinėmis ligomis sergančių žmonių, bet ir iš jaunų.

„Mes juos vadiname ofisiniais darbuotojams. Vis dėlto biure dirbantys žmonės daug sėdi, mažai juda, važinėja mašina, o namie vėl krenta į fotelį. Jie mažai būna lauke, negauna pakankamai gryno oro, neapsipratę su skirtingomis sąlygomis, natūralu, kad jie gali būti jautresni orų permainoms. Ypač jautrios moterys. Tokiomis dienomis jas kamuoja galvos svaigimas, silpnumas, niekuo nepaaiškinamas bendras nuovargis. Neretai ir patys žmonės jau būna pastebėję dėsningumus ir susieja orų permainas su savo sveikata“, - sakė N. Vaicekauskienė.

Anot medikės, dar labiau nei orų permainos žmonių savijautą veikia Mėnulio fazės, pirmiausiai pilnatis. Kadangi medikei teko dirbti ir ligoninės priimamajame, ji pastebėjusi, kad per pilnatį į ligoninę atvyksta ar atvežama greitosios pagalbos daugiau žmonių – dėl įvairiausių ligų.

„O ir poliklinikoje žmonės tą dieną skundžiasi nuotaikų kaita, irzlumu, depresijos paūmėjimais, prastu miegu. Čia vėlgi dominuoja moterys. Pasikartosiu, kad tarp jų yra tikrai daug jaunų, sveikų žmonių. Mitas, kad orai ir Mėnulio fazės veikia tik ligotus, pagyvenusius žmones“, - teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)