"PSO duomenys rodo, kad maždaug milijonas žmonių visame pasaulyje kasmet miršta dėl savižudybių. Tai atitinka vieną mirtį dėl savižudybės kas 40 sekundžių", - sakoma organizacijos ataskaitoje, kuri buvo paskelbta penktadienį, prieš pirmadienį minimą Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną.

Nors jau ir pats savižudžių mirčių skaičius yra įspūdingas, kasmet bandymų nusižudyti būna net 20-čia kartų daugiau, nurodo PSO ir pažymi, kad 5 proc. pasaulio žmonių bet kartą per savo gyvenimą bando nusižudyti.

Be to, problema didėja ir, "atsižvelgus į suicidinės elgsenos visuomenės sveikatos problemos mastą", reikia imtis skubių veiksmų, perspėja PSO.

"Kadangi savižudybėms dažnai galima užkirsti kelią, būtina, kad vyriausybės per savo sveikatos, socialinį ir kitus atitinkamus sektorius investuotų žmogiškuosius ir finansinius išteklius į savižudybių prevenciją", - sakoma PSO ataskaitoje.

Kaip sakė dr.Shekharas Saxena, kuris vadovavo ataskaitą parengusiai grupei, savižudybių kai kuriose pasaulio dalyse pastaraisiais metais labai padaugėjo, o kai kurios šalyse tas padaugėjimas yra net 60 procentų.

"Nors savižudybės ir toliau yra rimta problema didelių pajamų šalyse, didesnę dalį pasaulinės savižudybių naštos neša žemų ir vidutinių pajamų šalys", - sakoma ataskaitoje, kurioje priduriama: "Tai taip pat tos šalys, kurios yra palyginti mažiau apsirūpinusios savižudybių prevencijai".

Didžiausi savižudybių skaičiai užregistruojami Rytų Europos šalyse, tokiose kaip Lietuva ir Rusija, o mažiausi - Lotynų Amerikoje.

JAV, Vakarų Europos ir Azijos šalys yra sąrašo viduryje, rodo ataskaita, tačiau joje pabrėžiama, kad nėra daugelio Afrikos ir Pietryčių Azijos valstybių statistinių duomenų.

Bendrai visame pasaulyje savižudybės yra antroji pagal svarbą 15-19 metų jaunuolių mirties priežastis; kiekvienais metais nusižudo mažiausiai 100 tūkst. paauglių.

Suaugusiųjų grupėje dažniausiai žudosi 75 metų ir vyresni žmonės, nurodo PSO. Pažymima, kad pagyvenusių žmonių ketinimai nusižudyti būna tvirtesni ir kad jie naudoja gyvybei pavojingesnius metodus nei jaunesni žmonės, be to, turi mažiau galimybių išgyventi fizines bandymo nusižudyti pasekmes.

Ataskaitoje taip pat sakoma, kad vyrams tikimybė nusižudyti yra tris kartus didesnė nei moterims, tačiau triskart daugiau moterų nei vyrų bando nusižudyti.

Savižudybių skaičių skirtumai iš dalies paaiškinami tuo, kad vyrai naudoja gyvybei pavojingesnius metodus, patiria didesnę agresiją ir būna labiau pasiryžę mirti, nurodo PSO.

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslaugą apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)