Pastaruoju metu ant kūno atsiranda ne tik įvairūs simboliniai piešiniai ar mylimųjų vardai, bet ir ištisi filosofiniai traktatai. Tuo tarpu medikai perspėja, kad pašalinti tatuiruotę yra daug sudėtingiau ir brangiau nei ją pasidaryti.

Didžiausios tatuiruočių mėgėjos – moterys

Spėjama, kad neblėstanti mada savo kūną puošti tatuiruotėmis atlaikė 40 tūkstančių metų išbandymą. Tatuiruočių liekanas galima pastebėti dar ant Egipto piramidėse rastų mumijų kūnų. Senovėje tatuiruotės nusakydavo priklausymą tam tikrai genčiai, tautai, socialiniam sluoksniui, todėl jomis mielai puošdavosi genties vadai, geriausi medžiotojai, kariai, giminės vyriausieji ir žyniai. XIX a. ėmė tatuiruotis ir aristokratai, Anglijos, Danijos karaliai. Kita vertus, nuo seno tatuiruotes turėjo ir vergai bei kaliniai – tai apsunkindavo jų pabėgimą. Šiuolaikiniai žmonės tatuiruotėmis bando išreikšti savo pasaulėžiūrą, mąstymo būdą, gyvenimo stilių.

Kaip DELFI pasakojo Vilniaus salono „Modus“ savininkas Viktoras Krol, iš 10 klientų 7 yra moterys. Taigi būtent jos yra didžiausios tatuiruočių mėgėjos. „Klientų amžius pats įvairiausias: nuo jaunų iki pensininkų. Tiesa, pastarųjų būna vienas kitas, bet pasitaiko. Štai vienas vyriškis atvyko net iš senelių namų ir išsitatuiravo žodį „Tarzan“. Ateina ir mama su dukra, sūnus su mama, vyras ir žmona. Pavyzdžiui, vienas partneris ant pėdos išsitatuiravo raktą, o kitas – spyną“, - sakė pašnekovas.

Anot V. Krol, šiuo metu populiariausios tatuiruotės – tekstai, rašomi tiek lietuviškai, tiek angliškai. Paprastai tai būna sparnuotos frazės arba filosofinės sentencijos.

„Kodėl žmonės taip pasirenka – sunku pasakyti, mes neklausiame. Tačiau jiems, matyt, to reikia. Taip pat žmonės mėgsta išsitatuiruoti senovės runų simbolius, ateina ir su savo sukurtais simboliais ar piešinių fragmentais, kurių tikroji prasmė žinoma tik jiems patiems, o nuo aplinkinių paslėpta. Dauguma klientų ateina jau žinodami, ko nori. Kartais pasitaiko žmonių, kurie dar neapsisprendę dėl tatuiruotės. Tokiais atvejais mes, aišku patariame, bet taip pat siūlome jiems neskubėti, pagalvoti. Mat daryti tatuiruotę, kuri jiems nebus artima, neteiks malonumo, nėra prasmės. Tatuiruotė turi teikti pasitenkinimą, energijos dozę“, - svarstė tatuiruočių specialistas.

Dažniausiai žmonės prašo padaryti nedideles tatuiruotes – nuo degtukų dėžutės iki cigarečių pakelio dydžio. Dėl didesnių tatuiruočių, anot pašnekovo, lietuviai, skirtingai nei užsieniečiai, kompleksuoja. Degtukų dėžutės dydžio tatuiruotė kainuoja apie 100 litų, cigarečių pakelio – apie 200 litų. Procesas vidutiniškai užtrunka 1,5-2 val., tačiau sudėtingesnę tatuiruotę tenka daryti ir 4, 6, 8 val. Tai vis dar skausminga procedūra – net ir išgėrus nuskausminamųjų vaistų, todėl tam tikrais atvejais klientui leidžiama pailsėti ar tatuiruotė daroma per keletą kartų.

V. Krol teigimu, maždaug pusė klientų tatuiruotes darosi tokiose vietose, kad jos matytųsi aplinkiniams, pavyzdžiui, ant kaklo. Kita pusė žmonių linkę jas parodyti tik savo partneriui, todėl jos atsiranda intymesnėse kūno vietose.

Pašnekovas pripažino, kad tatuiruotės žmonėms ilgainiui visgi atsibosta. „Vieni nori visai išnaikinti tatuiruotę, kiti nori vieną tatuiruotę pakeisti kita. Treti prašo ištaisyti klaidas, kurias padarė tatuiruočių meistras užsienyje“, - pasakojo V. Krol.

Tatuiruotės panaikinimas užtrunka ilgiau ir kainuoja 10 kartų brangiau

Karapetas Babajanas
Anot gydytojo onkologo Karapeto Babajano, pasidaryti tatuiruotę daug paprasčiau nei ją panaikinti. Todėl medikas sulaukia daug žmonių, norinčių pašalinti tatuiruotes, bet ne visi jie ryžtasi šiam procesui. Specialus lazeris tatuiruotę paprastai panaikina per 10 procedūrų, taigi žmogui tenka vaikščioti pas specialistą kas 1-2 mėnesius apie metus, o kiekviena procedūra kainuoja. Pavyzdžiui, degtuko dydžio tatuiruotei naikinti viena procedūra gali kainuoti apie 200 litų, o kai tatuiruotė užima visą ranką ir petį, žmogus turi labai nenorėti tatuiruotės, kad ryžtųsi tam. Tokiais atvejais viena procedūra gali kainuoti iki 700 litų. Procedūros sudėtingumas priklauso ir nuo spalvų. Sudėtingiausiai pašalinamos spalvos – žydra ir geltona. Beje, neprofesionalios tatuiruotės, kurias žmonės kažkada pasidarė patys paprasta adata ir rašalu, pašalinamos greičiau nei dabartinės profesionalios.

Tiesa, dabar atsiradęs naujas įrenginys, kurio dėka tatuiruotę būtų galima panaikinti per vieną ar du kartus – tai kainuos tiek pat, bet bus mažiau vargo. Taigi ateityje šis procesas turėtų palengvėti.

Anot jo, odos būklei didelės įtakos tatuiruotės neturi. Dažniausiai pasitaiko alerginės reakcijos. Iš esmės odos funkcija nenukenčia – tiesiog į ją įpurškiamas dažų sluoksnis. Taigi kalbos, kad daug tatuiruočių turintys žmonės visada šąla, nes pažeista jų oda, yra mitas.

„Tatuiruotę greičiau galima vadinti socialine problema. Pavyzdžiui, žmogus jaunystėje ant veido kažką išsitatuiruoja, tačiau subrendęs nusprendžia, kad to kryžiaus ar žvaigždės geriau nebūtų. Taip pat būna atvejų, kai žmogus ateina panaikinti ištatuiruoto vardo, nes santykiai su tuo žmogumi nutrūko – meilė baigėsi“, - pasakojo K. Babajanas.

Visgi medikas pripažino, kad ten, kur yra adatos, dūriai ir kraujas, galima bet kokia infekcija, todėl būtina laikytis visų higienos reikalavimų.

Klientas turi įsitikinti, kad naudojami prietaisai yra sterilūs

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad kūno puošyba tatuiruotėmis – viena iš pavojingiausių grožio procedūrų. Darydamiesi tatuiruotes, žmonės rizikuoja užsikrėsti hepatitu, stafilokokinėmis ir streptokokinėmis infekcijomis, sulaukti alerginių reakcijų. Dažnos ir odos reakcijos po saulės, ypač jei tatuiruotės darytos geltonu rašalu. Pigmentas reaguoja į saulę ir taip atsiranda bjauriai atrodančios pūslės, galinčios palikti gilius randus.

Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėjos Josanos Motiejauskaitės, kadangi šių paslaugų metu yra tiesiogiai skverbiamasi į kliento odą, labai svarbu, kokie instrumentai yra naudojami gražinant kūną.

Šioms procedūroms atlikti turi būti naudojami dezinfekuoti, išvalyti, sterilūs arba vienkartinio naudojimo instrumentai. Todėl klientas turi teisę reikalauti, kad adata būtų išpakuota prie jo akių. Taip pat reikėtų reikalauti, kad būtų naudojama nauja dažų kapsulė, kadangi buvusioje gali likti pavojingų virusų – pradedant hepatitais B ir C, baigiant ŽIV – sukėlėjų. Be to, daug kartų naudojamos adatos atbunka ir procedūra tampa skausminga. Drąsiai galima reikalauti ir susipažinti su dažų sertifikatais.

Hepatitus C ir B sukelia virusai, kurie yra labai apgaulingi, nes kepenų uždegiminiai procesai vystosi labai lėtai ir ligoniai net neįtaria užsikrėtę. Dažniausiai jokių simptomų tik užsikrėtę šiuo virusu nejaučia. Progresuojanti liga sukelia kepenų uždegimą, vėliau kepenų cirozę, funkcijos nepakankamumą, o daliai ligonių — pirminį kepenų vėžį. Liga užsikrečiama per kraują, jau užkrėstą hepatito C ar B virusu. Tatuiruotes turintys žmonės priskiriami prie rizikos hepatito grupės, todėl jiems patariama tikrintis dėl šios ligos.

Specifinių ŽIV infekcijai požymių taip pat nėra. Simptomų pasireiškimas priklauso nuo ligos stadijos. Iki ūmaus ligos periodo, trunkančio 2-6 savaites, praeina 3-24 savaitės nuo užsikrėtimo. Iki tol ligos simptomų nebūna, laboratorinių tyrimų rezultatai būna neigiami. Užsikrėtus ŽIV ar hepatitu organizme įvyksta negrįžtami procesai.

„Būtina įsitikinti, kad meistras dezinfekavo būsimo dūrio ar tatuiruotės vietą, kad plauna rankas, mūvi sterilias pirštines ir naudoja naujas vienkartines adatas. Pasidairykite, ar salone yra autoklavas instrumentams dezinfekuoti. Galiausiai užsirašykite visų pigmentų, naudojamų tatuiruotei, pavadinimus. Tai gali labai padėti komplikacijos ar netikėto pašalinio efekto atveju“, - patarė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)