Kokie yra dantų balinimo metodai?

Šalia neveiksmingų ir perteklinių reklaminių gudrybių iš vaistinės yra iš tikrųjų veiksmingų metodų. Šiuo atveju reiktų atskirti „naminius“ dantų balinimo metodus nuo tų, kurie taikomi stomatologo kėdėje. Be juostelių dar naudojamas karbamido peroksidas, tačiau tik nedidelės koncentracijos. Didelės koncentracijos odontologinių medžiagų nekontroliuojamai naudoti negalima, nes galima pakenkti gleivinei ir ypač akims, jei tos medžiagos būtų netiksliai uždėtos ar patektų į vaikų rankas.

Ar skiriasi kokybė?

Ir dar kaip. Balinimo priemonės turi būti šviežios. Kai jos turi pernelyg ilgą galiojimo terminą arba laikomos ne šaltoje vietoje, gali prarasti veiksmingumą ar tapti visiškai neveiksmingomis.

Dantų balinimas pas odontologą kainuoja gerokai brangiau nei balinimo juostelės ar želė, kuriuos galime naudoti namuose. Kodėl?

Kadangi priskaičiuojamos klinikos išlaikymo, kitaip tariant šildymo, nuomos ir personalui skirtos išlaidos. Vis dėlto, norimam tikslui pasiekti laisvai parduodamos dantų balinimo juostelės ir pastos yra taip pat brangios, tačiau dauguma šių produktų - neveiksmingi.

Į ką reikia atkreipti dėmesį, norint balintis dantis?

Į du dalykus – tikslingumą ir veiksmingumą. Pacientas privalo pasiteirauti, ar balinti dantis išvis tikslinga, o gal trokštamam balinimo efektui pasiekti pakaks profesionalios dantų nuvalymo procedūros. Taip pat privalote išsiaiškinti, ar balinimas išvis turės kokį nors poveikį, mat turimos keramikos konstrukcijos balinimui nepasiduoda. Abu dalykus reikėtų išsiaiškinti apsilankius pas stomatologą.

Kas gali atlikti dantų balinimo procedūrą?

Kiekvienas, galintis atskirti vieną nuo kitos skirtingas dantims skirtas medžiagas ir prisiimantis atsakomybę, jeigu kažkas nepavyksta. Save grožio specialistais įvardinantys stomatologinio išsilavinimo neturintys žmonės negali atlikti dantų balinimo, kadangi nesėkmės atveju nebus ką patraukti atsakomybėn.

Kaip dažnai galima atlikti dantų balinimo procedūrą?

Tai priklauso nuo medicininių ir su medicina nesusijusių veiksnių. Pirma, pirminės dantų spalvos, reagavimo į balinimą laipsnio bei šalutinių poveikių intensyvumo. Antra, turimo laiko, paciento piniginės storio ir ištvermės.

Ar balinimo metu paveikiamas emalis?

Nebūna veiksmo be atoveiksmio. Tai galioja ir šiuo atveju. Emalis nuo to netampa atsparesniu, veikiau jau priešingai. Po šios cheminės procedūros dantų emalis kiek jautriau reaguoja į rūgštis. Vis dėlto, šį efektą galima atremti po to einančia vietinio fluoravimo procedūra.

Ar jautrius dantis turinčius pacientus vertėtų atkalbėti nuo šios procedūros?

Iš esmės, taip. Dėl to, kad padidėjęs jautrumas dažnai tampa dantų kaklelio apsinuoginimo priežastimi, o balinimo procedūra tai gali dar labiau paskatinti. Tai yra individualu ir būtina prieš tai aptarti su specialistu.

Ar dantų balinimas yra skausmingas?

Po balinimo procedūros gali padidėti dantų kaklelių jautrumas. Paprastai šis jautrumas po dienos ar dviejų pranyksta. Jeigu nemalonūs pojūčiai neišnyksta, panikuoti neverta. Dantų kaklelių jautrumą galima lengvai desensibilizuoti.

Ar galimos alerginės reakcijos?

Ne. Vis dėlto nereikėtų nuryti didesnio kiekio balinimo medžiagos, kitaip galima pažeisti gleivinę ir stemplę, ar netgi pakenkti skrandžio terpei.

Nuo ko tamsėja dantys? Ko reikėtų vengti?

Pirmiausia pakalbėkime apie vidinius tamsėjimo faktorius. Pirma, biologiniai veiksniai – hemaglobino, kraujo pigmento, skilimo produktai turi įtakos dantų audiniui. Su amžiumi dantys tamsėja. Antra, cheminiai veiksniai. Yra įrodyta, kad antibiotikai yra atsakingi už dantų tamsėjimą. Kadangi vis dar neištirtas daugumos pramoninėje maisto gamyboje naudojamų medžiagų poveikis žmogaus medžiagų apykaitai, galima spėti, jog yra gerokai daugiau medžiagų, kurias galima kaltinti dėl tamsėjančių dantų.

Dabar pakalbėkime apie išorinius dantų tamsėjimą lemiančius faktorius. Pirma, tam tikri mitybai naudojamų augalų pigmentai. Klasikinis pavyzdys – juodoji arbata. Dantims nekenkia, tačiau tam tikrą atspalvį gali suteikti ir kai kurios daržovių rūšys. Visa tai galima pašalinti ir profesionaliai atliekamos dantų valymo procedūros metu.

Antras išorinis veiksnys – tabakas. Dėl jo dantys taip nutamsėja, kad padėti gali tik daug kartų su profesionaliomis medžiagomis atliekamos procedūros. Tai reikalauja labai daug laiko ir, atitinkamai, yra brangu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)