„Mūsų kūnas yra tarsi automobilis – jis nesugenda staiga, - aiškina osteopatijos specialistas Adamas Dallisonas iš Sario (Anglija). - Mašinoje detalės iš pradžių išsijudina, tik paskui pradeda lūžti. Žmogaus organizme viskas taip pat. Nepavojingi pasikartojantys veiksmai gali privesti prie ribos, kai išsivysto traumos“.

Specialistai vardija, kokie mūsų veiksmai labiausiai kenkia nugarai ir atskleidžia, kaip sumažinti jų poveikį mūsų organizmui.

Kepimas orkaitėje

A. Dallisonas tikina, kad visi darome esminę klaidą galvodami apie nugarą tik tuomet, kai keliame kažką sunkaus. „Šiaip jau greičiau ją traumuosite išimdami kepsnį iš orkaitės ar paimdami kažką nuo žemės“, - tikina specialistas. Jis pataria visada ką nors prieš pakeliant, nepriklausomai nuo to daikto svorio, sulenkti kelius, t. y. atsitūpti.

„Netgi toks paprastas veiksmas, kaip pakeliamo lango atidarymas, gali pažeisti nugarą, kadangi reikia prie kažko pasilenkti ir nugara atsiduria neįprastoje padėtyje“, - aiškina specialistas.

Didžiosios Britanijos osteopatijos asociacijos narys Timas Allardyce'as tikina, jog sukamieji judesiai kėlimo metu gali padidinti spaudimą stuburo diskams, dėl to laikui bėgant jie gali deformuotis.

Klasikinė kėlimo ir sukimosi trauma – bagažo kėlimas iš bagažinės. „Jeigu kažką keliate, būkite tiesūs, nepersikreipkite, - pataria T. Allardyce'as. - Krūvis turi būti kaip įmanoma arčiau kūno, nes taip sumažėja spaudimas stuburui“.

Važiavimas su vaikais

Ilgos kelionės automobiliu su vaikais – ne vien jūsų ištvermės išbandymas. Atsilenkus atgal pakalbėti su jais, įsitempia viena kaklo pusė, o tai gali pažeisti kaklo raumenis, įspėja A. Dallisonas.

Panašiai nutinka ir siekiant ant galinės automobilio sėdynės padėtų daiktų – neįprastai įsitempia pečių juostos raumenys.

Fizioterapijos specialistė Sammy Margo tikina, kad dar viena su mašinomis susijusi problema – daugumos automobilių sėdynės yra įgaubtos, be to, vairuotojai ir keleiviai mėgsta jas atlenkti atgal, dėl ko priversti susikūprinti.

„Susikūprinus maksimaliai spaudžiami stuburo diskai, - tikina specialistė. - Taip pat įtempiami nugaros raumenys, nervai ir raiščiai, o tai gali sukelti skausmą“.

S. Margo siūlo vairuojant pasinaudoti atrama galvai, nes ji užtikrina gerą laikyseną. O T. Allardyce'as priduria, kad reikia sėdėti tiesiai, sėdmenis ir nugarą kaip įmanoma arčiau prispausti prie sėdynės atlošo. Jis taip pat siūlo išbandyti „McKenzie“ nugaros atramą – tai prie apatinės nugaros dalies priglundanti pagalvėlė, verčianti sėdėti apatinę stuburo dalį išlenkiant į vidų. Ją galima naudoti sėdint krėsluose ir automobilio sėdynėse.

Tiems, kuriems ilgos kelionės metu pradeda mausti nugarą, T. Allardyce'as rekomenduoja maždaug kas valandą sustoti, pasirąžyti ir ištempti kojas. „Tai nuims įtampą nuo nugaros, kuri pernelyg ilgai verčiama būti nenatūralioje padėtyje“, - teigia specialistas.

Rūkymas

Leidinyje „American Journal of Medicine“ publikuojamame suomių mokslininkų tyrime teigiama, kad rūkantiems, ypatingai jauno amžiaus žmonėms, apatinės nugaros dalies skausmų rizika išauga 31 procentu.

Rūkymas kenkia kraujo apytakai, todėl stuburą pasiekia mažesnis kiekis kraujo, vadinasi, prasčiau reikiamomis medžiagomis aprūpinami stuburo diskai ir sąnariai. Cigaretėse esančios cheminės medžiagos mažina kaulų tankį, o tai skatina osteoparozės vystymąsi, dėl kurios neretai nukenčia ir stuburas.

Kitas Suomijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, jog rūkymas skatina stuburo diskų degeneraciją.

Sėdėjimas patogioje sofoje

Fizioterapijos specialistė S. Margo įsitikinusi, kad dauguma šiuolaikinių sofų yra pernelyg žemos ir gilios. „Stuburas pasidaro C formos, dėl to atsiranda įtampa apatinės nugaros dalies diskuose, raumenyse ir raiščiuose“, - tikina ji ir pataria vietoj sofų verčiau rinktis krėslus reguliuojamu atlošu, nes jie nugarai yra palankesni.

T. Allardyce'as rekomenduoja atkreipti dėmesį į lovoje turimų pagalvių skaičių, nes miegas netaisyklingoje pozoje stuburui gali kenkti ne mažiau, nei vaikščiojimas susikūprinus.

Pasidėjus per daug pagalvių, galva pakrypsta į priekį, o jeigu pagalvė per maža, galva atsilenkia atgal. Abiem atvejais atsiranda įtampa kakle ir viršutinėje stuburo dalyje.

Pagalvių skaičių ir storį reikia rinktis priklausomai nuo miegojimo pozos, jūsų svorio ir čiužinio kietumo. Bet kokiu atveju galioja ta pati taisyklė – kaklas ir stuburas turi sudaryti tiesią liniją.

Dažniausiai, miegant ant šono, reikia dviejų pagalvių, o atsigulus ant nugaros pakanka ir vienos, sako T. Allardyce'as. „Jeigu turite plačius pečius, rinkitės storas pagalves, o svarbiausia, kad jūs joms būtų patogios“, - sako osteopatijos specialistas.

S. Margo pataria vengti gulėjimo ant pilvo, kadangi tokiu atveju galva pasukama į šoną ir persukus kaklą jame atsiranda asimetriška įtampa. „Didelė dalis problemų su kaklu turinčių žmonių miega būtent ant pilvo, - įspėja ji. - Norėčiau, kad visi pasaulio žmonės miegotų ant nugaros, nes tai yra geriausia miego poza“.

Venkite antsvorio pilvo srityje

Pernelyg didelis riebalų sluoksnis pilvo srityje atima galimybę iš pilvinių raumenų pakankamai prilaikyti stuburą. „Pilviniai raumenys turi prilaikyti apatinę nugaros dalį ir suteikti jai stabilumą, - aiškina S. Margo. - O štai kabantis pilvas nugarą priverčia išsilenkti. Kita problema tame, kad dabar madingos po krūtine išplatėjančios palaidinės ir suknelės atsikišusį pilvą leidžia paslėpti, tačiau neverčia atsikratyti bereikalingų riebalų“.

Norintiems tiesesnio pilvo, specialistė pataria be tradicinių atsilenkimų prisiminti, kad riebalus kur kas veiksmingiau degina bėgiojimas, važinėjimas dviračiu ir plaukiojimas.

Naudojantiems nešiojamus kompiuterius

R. Allardyce'as įspėja, kad kaklui ir nugarai kenkia ir tai, jei naudodamiesi nešiojamu kompiuteriu pirmenybę teikiate ne pelytei, o jutikliniam kilimėliui (angl. touchpad). „Kai naudojate jutiklinį kilimėlį, turite judinti rankas į vidinę pusę, o tai įtempia jūsų pečius ir kaklą, - aiškina specialistas. - Kai naudojate pelytę, rankos yra taisyklingoje pozicijoje“.

S. Margo įspėja, kad dabar nugarai kenkia netgi mobilieji telefonai. Tiesa, perkeltine prasme. Tiesiog jie darosi vis mažesni ir mes įtempiame kaklus, kad įžiūrėtume ekraną.

Kalbant mobiliuoju telefonu praverstų ir ausinės. „Toje pusėje, prie kurios ausies laikote telefoną, užspaudžiami nervai, o kitoje pusėje įtempiami raumenys ir diskai“, - aiškina S. Margo.

Dantų valymas

Jeigu turite problemų su nugara, jas paaštrinti gali netgi pasilenkimas prie praustuvo valantis dantis ar susilenkimas norint užsirišti batus.

Pakartotinas lankstymasis į priekį silpnina nugaros diskus, todėl padidėja jų iškrypimo tikimybė. „Tai galioja daugeliui namų ūkio užduočių, tokių kaip daiktų rinkimas nuo grindų, indų sukrovimas į indaplovę, grindų siurbimas ar daržo ravėjimas, - įspėja R. Allardyce'as.

Norėdami tai atpirkti, atsigulkite ant pilvo ir, atsirėmę dilbiais, nuo penkių iki dešimt minučių skaitykite priešais padėtą knygą. Tai puikus būdas stuburui ištempti, nors iš pradžių galite jaustis nepatogiai, nes nugara nepratusi prie tokios pozos“.

Specialistas įspėja tuos, kurie taip gulėdami jaučia skausmą, jog būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar osteopatu. „O valantis dantis šiek tiek sulenkite kelius – tai padės išlaikyti tiesią nugarą“, - pataria R. Allardyce'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)