Galima pagalvoti, kad charizmą žmogus arba turi, arba ne, tačiau psichologai teigia, kad galima išmokti tapti žavia asmenybe, o permainos gali visiškai pakeisti jūsų gyvenimą.

Savo naujoje knygoje „Charizmos mitas“ elgesio psichologė Olivia Fox-Cabane rašo, kad net droviausi žmonės, pasitelkę elgesio psichologijos metodus ir meditacijas, gali tapti žaviomis, charizmatiškomis asmenybėmis.

„Nebūtina gimti žavia asmenybe ar būti ypatingai fiziškai patraukliu, taip pat nereikia savęs keisti, norint tapti charizmatišku žmogumi“, – rašoma knygoje. Autorė tikina, kad kiekvienas gali be vargo išmokti žavesio puoselėjimo meno.

Atstatykite į priekį krūtinę

Tai, kaip sėdite ar stovite, stipriai veikia mąstyseną ir savijautą. O. Fox-Cabane teigimu, jei jūsų pečiai nuleisti, galva nulenkta, o veidas ištįsęs iš liūdesio, praktiškai neįmanoma nuoširdžiai džiaugtis.

Tegu jūsų kūno kalba tampa pozityvia – džiugiai pašokinėkite, kuo plačiau nusišypsokite, pamosuokite rankomis – ir savijauta, be abejonės, pagerės. Pasitikėjimą demonstruojanti kūno kalba suteikia pasitikėjimo savimi, stiprybės, o tada kūnas siunčia dar labiau pasitikėjimą savimi atspindinčius signalus.

Tyrimai rodo, kad pasitempusių, išsitiesusių žmonių organizmuose vyksta cheminiai pokyčiai – padaugėja žvalumo, energijos hormonų, o nerimo hormonų sumažėja.

Tad prieš nemalonų pokalbį su viršininku, vaiko mokyklos direktoriumi ar parduotuvės direktoriumi padarykite štai ką:
1. Apsivilkite laisvus drabužius, kad galėtume laisvai kvėpuoti,
2. Atsistokite tvirtai, plačiai pražergtomis kojomis,
3. Ištieskite rankas į viršų, paskui – į šonus, galiausiai – už nugaros,
4. Pasitempkite, kad užimtumėte kuo daugiau vietos,
5. Giliai įkvėpkite ir kuo plačiau nusišypsokite,
6. Pečius kilstelėkite aukštyn, paskui atoškite atgal ir nuleiskite.

Klausykite, klausykite, klausykite

Žavių asmenybių charizmos paslaptis – mokėjimas klausyti, pastebėti žmogų ir elgtus taip, kad pokalbio dalyvis gerai jaustųsi.

Susipažinę su žmogumi pradėkite pokalbį komplimentu apie aprangą, paprašykite papasakoti, kur ir kaip įsigijo drabužį. Daugumą žmonių sujaudina prašymas ką nors papasakoti, jie nedelsdami ima pasakoti, ir tarp jūsų užsimezga ryšys.

Užduokite ribų nenustatančius klausimus: „Kas jus čia šįvakar atvedė? Kaip esate susijęs su šiuo renginiu?“ Akcentuokite ne žodį „aš“, o „jūs“. Sugebėjimas išklausyti – vienas iš esminių charizmatiškos asmenybės bruožų.

Štai kelios gudrybės, kaip išmokti klausyti: jei žmogus kalba, iš tiesų klausykite, nepertraukinėkite, leiskite kitam įsiterpti, palikite tam pauzių. Tada žmonės jaučiasi išklausyti, protingi, įdomūs ir netgi gebantys padaryti įspūdį.

Išmokite, kaip kalbėti telefonu

Neatsiliepkite draugišku, šiltu tonu. Atsiliepkite tvirtu, griežtoku balsu, o išgirdę, kas skambina, prabilkite entuziastingai ir šiltai – tada žmogus pasijus ypatingas.

Jei skambinate, visada pasiteiraukite, ar žmogus gali kalbėti, ir tik tada pradėkite pokalbį. Jei laikas netinkamas, neverta pradėti pokalbio.

Atidžiai klausykite. Atsakinėkite iš karto, nedarydami pauzių, antraip atrodys, kad jūsų mintys klaidžioja kitur. Kalbėdami telefonu galite užsimerkti, kad jūsų niekas neblaškytų, o dėmesys būtų skirtas tik pašnekovui. Kalbėdami telefonu vaikščiokite, tada balsas skambės gyviau, energingiau. Pasitelkite tokią pačią kūno kalbą, kokią pasitelktumėte kalbėdamiesi gyvai. Šypsokitės. Net ir telefonu jaučiasi, kai pašnekovas šypsosi.

Tvirto rankos paspaudimo galia

Tvirtas rankos paspaudimas nieko nekainuoja, o nauda – didžiulė. O silpnas, vangus rankos paspaudimas palieka prastą įspūdį.

Dažniausiai moterys spaudžia ranką silpnai, glebiai, bet tik nepersistenkite ir nespauskite rankos tarsi su replėmis. Pasitreniruokite su draugais ar artimaisiais: atsistokite, ištieskite ranką, žiūrėkite žmogui į akis. Nepamirškite šiltai nusišypsoti. Tiesiant ranką nykštys turi būti pakeltas į viršų, kad tarp nykščio ir rodomojo piršto būtų tarpas. Tegu delnas būna lankstus, o pirštais apglėbkite žmogaus delną, tarsi apkabindami, taip pat užlenkite ir nykštį. Stenkite spausti tokiu stiprumu, kaip kitas. Spausdami ranką kiek pasvirkite į priekį, paskui atsitieskite ir paleiskite ranką.

Tegu nemalonios situacijos neišmuša jūsų iš vėžių

Gebėjimas ištverti vienokį ar kitokį diskomfortą sustipriną jūsų charizmą. Pasimokykite išplėsti komforto zoną: išlaikykite akių kontaktą ilgiau, nei norisi, paeksperimentuokite su asmenine erdve – prieikite prie žmogaus arčiau, nei įprastai, įveikti norą žengti atgal. Į liftą įlipkite paskutinis, atsistokite prie durų priešais visus. Užmegzkite pokalbį su nepažįstamu žmogumi.

Tuojau pat pradėkite stiprinti savo žavesį

Sakinio pabaigoje sąmoningai sušvelninkite ir nuleiskite balsą. Mažiau linksėkite galva. Prieš pradėdami kalbėti padarykite dviejų sekundžių pauzę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)