Tai pirmasis tyrimas, įrodęs, kad joga, fizines pozas derinanti su meditacija, gali tapti efektyviu nėščių moterų depresijos gydymo metodu, rašo dailymail.co.uk.

Nėštumo metu išsiskiriantys hormonai sukelia nuotaikos svyravimus, tačiau kas penkta nėščioji suserga depresija.

Dabar Mičigano universiteto atliktas tyrimas patvirtino, kad šimtmečiais rekomenduotas metodas nuo streso iš tikrųjų gali palengvinti depresijos simptomus. Jo rezultatai pristatomi žurnale „Complementary Therapies in Clinical Practice“.

Būsimų motinų, kurioms buvo nustatyti depresijos požymiai, būklė pagerėjo po 10 savaičių jogos kurso. Jos taip pat nurodė pajutusios stipresnį emocinį ryšį su būsimu kūdikiu.

„Iki šiol nebuvo duomenų, įrodančių, kaip efektyviai joga gali sumažinti stresą. Mūsų tyrimas suteikia pirmuosius įrodymus, kad joga nėščioms moterims gali tapti efektyvia alternatyva medikamentiniam depresijos gydymui, - sakė tyrimo autorė Maria Muzik. – Tai pagerina tiek motinos, tiek kūdikio būklę“.

Psichinės sveikatos sutrikimai nėštumo metu, įskaitant depresiją ir nerimą, kelia nemažą rūpestį. Dėl hormonų pokyčių, genetinių polinkių ir socialinių faktorių kai kurios nėščiosios nuolat būna dirglios, išgyvena bejėgiškumo jausmą ir nesugebėjimą susitvarkyti su stresu.

Jei negydomi, šie simptomai gali turėti pasekmių tiek motinos, tiek kūdikio sveikatai, įskaitant mažą kūdikio svorį, preeklampsiją, pirmalaikį gimdymą ir sunkumus pajuntant ryšį su kūdikiu.
Antidepresantai efektyviai gydo šiuos nuotaikos sutrikimus, tačiau daugelis nėščių moterų baiminasi juos vartoti dėl pašalinio poveikio vaisiui.

Tyrimo dalyvės, kurių nėštumui buvo nuo 12 iki 26 savaičių, dalyvavo 90 min. trukmės jogos užsiėmimuose, per kuriuos buvo atliekamos specialiai nėščioms moterims skirtos pozos ir mėginama įsisamoninti, kaip keičiasi kūnas, kad padėtų augti vaisiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)