Lietuvoje iš metų pradžioje buvusių 56 GMP dispečerinių tarnybų liepą dirbo 43. Kai kuriuose rajonuose jos liko necentralizuotos, nes iki reformos nebuvo pasirūpinta reikiama technine įranga, o rokiškėnai nė nežada jungtis prie centralizuotos dispečerinės, rašo "Lietuvos žinios".

Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centro, kuriam priklauso Vilkaviškio GMP tarnyba, vadovė Larisa Jelisejeva teigė, jog dar nesama galimybių prisijungti prie Kauno GMP dispečerinės.

"Kauniečiai nėra galutinai išsprendę techninių klausimų, todėl dirba mūsų dispečeriai. Jie turėtų likti iki metų pabaigos", - sakė L.Jelisejeva.

Norą prisijungti prie Kauno GMP dispečerinės yra pareiškę ir šakiečiai. Tačiau, kaip tvirtino Šakių GMP stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas, kol kas tenka naudotis savo dispečerių paslaugomis. "Dar tik turi atvežti aparatūrą ir sumontuoti ją mūsų GMP automobiliuose. Kauniečių paslaugomis veikiausiai galėsime naudotis tik nuo rugsėjo", - kalbėjo direktorius.

Kol vieni laukia reikalingos įrangos, kiti, pavyzdžiui, rokiškėnai, bent kol kas nė neketina jungtis prie Panevėžio miesto GMP stoties dispečerinės.

"Rokiškio rajono taryba dar 2008 metais nutarė nepritarti centralizuotos dispečerinės steigimui. Tas sprendimas galioja iki šiol", - aiškino Rokiškio vicemeras Egidijus Vilimas.

Jis pabrėžė, kad sprendimas galėtų būti pakeistas tik tuo atveju, jei tarybos nariai įžvelgtų kokią nors naudą Rokiškiui ir rajono gyventojams. Pasak E.Vilimo, vietos politikai sutiktų, jei šiuo metu pirminės sveikatos priežiūros centrui pavaldi GMP tarnyba dispečerinės paslaugas gautų iš panevėžiečių, bet tai reikia apibrėžti sutartyse. Jose, be kita ko, turi atsispindėti ir finansavimas bei atsakomybė.

Savivaldybėms apsispręsti dėl GMP reformos jau beveik neliko laiko. Tai reikia padaryti iki rugpjūčio 1 dienos. Tačiau per kiek laiko reforma bus įvykdyta, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Giedrės Maksimaitytės, nėra nustatyta. Esą viskas priklausys nuo GMP dispečerinių ir stočių finansinių galimybių.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys aiškino, kad reforma, kaip rodo pirmieji GMP sistemos pertvarkos rezultatai, yra naudinga tiek pacientams, tiek valstybei.

Tuo metu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pripažįsta, kad reforma "buksuoja".

"Manau, jai nebuvo tinkamai pasirengta. Todėl pernai ir siūlėme reformą pusmečiui atidėti. Bet ji vyko. Šiandien matome, kad reformai ir vėl dar techniškai nepasiruošta", - kalbėjo A.Matulas.

Tuo metu, kai centralizuojamos dispečerinės, SAM nusprendė pakeisti vieno GMP posto medikų aptarnaujamų gyventojų skaičių - nuo 14 tūkst. iki 18 tūkst. žmonių. Dėl to kaimiškuose rajonuose mažėja postų.

"Zarasuose, Molėtuose, Pakruojyje ir kai kur kitur lieka po 1,3-1,5 posto. Tokiomis pajėgomis užtikrinti pagalbos neįmanoma. Todėl galiu drąsiai sakyti: idėja buvo gera, bet jos įgyvendinimas - nelabai vykęs", - tvirtino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)