Perto mokslininkai išanalizavo 70–80 metų vyrų pastarojo dešimtmečio medicininius duomenis. Kai kuriems iš jų buvo diagnozuotas prostatos vėžys. Tyrėjai nustatė, kad jų testosterono kiekis 1 l kraujo siekė 290 pikomolių. Sveikų vyrų kraujyje testosterono kiekis buvo 277 pmol/l.

Šio hormono ir vėžio ryšys dar ryškesnis buvo plaučių vėžio atveju. Laisvojo testosterono – su kraujo baltymais nesusijungusios ir biologiškai aktyvios hormonų dalies – kiekis plaučių vėžiu sergančių vyrų organizmuose vidutiniškai siekė 317 pmol/l, kai sveikų vyrų kraujyje jis sudaro 278 pmol/l.

Šio tyrimo autorė Zoe Hyde iš Vakarų Australijos medicininių tyrimų instituto sakė, kad iki šiol jau buvo žinoma, kad prostatos vėžio progresavimas priklauso nuo testosterono, o šio hormono blokavimas laikomas geriausiu šios ligos gydymo metodu. Tačiau mokslininkai dar nėra iki galo ištyrę šio hormono vaidmens, skatinant pradinį vėžio vystymąsi.

Žurnale „Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention“ daktarė Z. Hyde rašė, kad plaučių vėžys moterims ir vyrams vystosi skirtingai. Tai gali paaiškinti, kodėl plaučių vėžys priklauso nuo testosterono. Maža to, tokie tyrimo rezultatai galėjo būti gauti ir dėl rūkymo, kuris pats savaime didina testosterono kiekį. Gali būti ir taip, kad plaučių navikai skatino testosterono gamybą, o ne atvirkščiai, pažymėjo daktarė.

Ji su savo komanda tikrino, ar nėra ryšio tarp testosterono ir žarnyno vėžio, tačiau jo nenustatė.

Ji pažymėjo, kad testosterono kiekį didinantys preparatai, kartais skiriami vyrams, kurie skundžiasi energijos ar potencijos stoka, yra per mažai ištirti, todėl šioje srityje reikia išsamesnių tyrimų, kurie aptiktų kokius nors „kancerogeninius signalus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)