Alytaus rajono Butrimonių seniūnijos gyventojas sako dar prieš pusmetį kasdien leisdavęs dienas su draugais prie stikliuko. Per alkoholį praradęs šeimą, jis įsitraukė į savivaldybės vykdomą programą.

„Draugas sakė: nuvažiuok, užsikoduosi, bus geriau, nes viską prageri. Paklausiau draugo, nuvažiavau ir užsikodavau. Šiaip tai nemačiau šviesios dienos. Dabar einu dirbti, nusipirkau patentą, su draugu statom namus“, – sako Butrimonių seniūnijos gyventojas Sigitas Bereznevičius.

Kita seniūnijos gyventoja, pasak jos pačios, buvo pasiekusi dugną, tačiau kyla naujam gyvenimo etapui be alkoholio. Ji dalyvauja ir anoniminių alkoholikų klubo susirinkimuose.

„Labai paramos reikia, kad kažkas padėtų. Man labai padėjo šeima. Mergaitės, aišku, ir pykdavo, bet ir gailėdavo kartu“, – pasakoja Butrimonių seniūnijos gyventoja Rasa.

Seniūnijoje gyvena 16 socialinės rizikos šeimų, auginančių 40 vaikų. Anot seniūnijos socialinės darbuotojos, ne kiekviena šeima sugeba keisti gyvenimo būdą ir priima siūlomą pagalbą.

„Dirbu dabar su trimis šeimomis, kuriose abu sutuoktiniai girtauja. Vaikai auga jų namuose, kadangi yra dar kontroliuojamos šeimos. Tos šeimos pareiškė norą sustot gerti“, – teigia Butrimonių seniūnijos socialinė darbuotoja Laimutė Sudvajienė.

Priklausomybių mažinimo programai Alytaus rajono savivaldybė skyrė 17 tūkst. litų.

Iš 60-ies norėjusių joje dalyvauti trečdaliui nepavyko įveikti net pirmųjų žingsnių blaivybės link. Šiuo metu programoje dalyvauja 22 vyrai ir 9 moterys. Jie gali koduotis nuo priklausomybės, dalyvauja Minesotos programoje, kitiems pakanka kelių pokalbių su psichiatrais ir psichologais.

„Jeigu žmogus grįžta ar po Minesotos programos, ar medikamentinio kodavimo į girtą aplinką, grįžta į kiemą, kur geria jo tėvas, jo mama, atsilaikyti yra be proto sunku, galima sakyti, kartais ir neįmanoma. Yra tokių žmonių, kurie labai pasitiki psichiatrais ir psichologais. Labai nori pakartotinių konsultacijų, nori pakartotinių važiavimų į Kauną“, – pasakoja Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė.

„Rezultatai visiškai neblogi. Sakyti, kad visiškai gerai, gal nereikėtų. Mes to ir tikėjomės, nors tikėjomės gal ir blogiau. Nes kontingentas tai linkęs ir atkristi, po to neturintis ką daryti, kai atsisako tų priklausomybių“, – teigia Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Gerąja Alytaus rajono patirtimi pasinaudojo ir Ukmergės rajonas – čia taip pat veikia priklausomybių mažinimo programa.