Tačiau paaiškėjo, kad jo kolegos mano kitaip. Valdybos pirmininko pavaduotojo Liutauro Labanausko teigimu, šis klausimas taip smarkiai politizuotas, kad žmonės pamiršo, jog informacija apie vaiko sveikatos būklę gali būti teikiama tik artimiesiems.

Pediatrai atsiribojo nuo draugijos vadovo nuomonės

Prieš mėnesį išplatintame Lietuvos pediatrų draugijos pareiškime buvo išreikštas susirūpinimas, kad nors po mergaitės grąžinimo motinai praėjo mėnuo, nėra gauta jokių oficialių žinių apie jos dabartinę fizinę ir psichologinę sveikatos būklę.

„Praėjo mėnuo nuo teismo sprendimo įvykdymo ir mažametės perdavimo iš globėjos Neringos Venckienės mergaitės motinai L. Stankūnaitei. Iki šiol nėra objektyvios informacijos apie vaiko sveikatos būklę po jo atžvilgiu galimai taikytos fizinės ir psichologinės prievartos. Prašau sudaryti sąlygas gauti išsamią informaciją apie pastarąjį mėnesį atliktų vaiko fizinės, psichinės sveikatos bei psichologinės būklės tyrimų rezultatus“, – teigiama kreipimesi, kurį pasirašė Lietuvos pediatrų draugijos valdybos pirmininkas ir Lietuvos vaikų sveikatos tarybos pirmininkas prof. Arūnas Valiulis.

Nepraėjo nė mėnuo ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę bei sveikatos apsaugos ministrą Raimundą Šukį pasiekė kitas tos pačios Lietuvos pediatrų draugijos raštas.

„Iš žiniasklaidos sužinojome apie Lietuvos pediatrų draugijos valdybos pirmininko prof. Arūno Valiulio pareiškimus aukščiausiems Lietuvos respublikos vadovams, prašant „valstybės institucijų neleisti jų vardu naudoti smurto prieš vaikus“ ir „sudaryti sąlygas gauti išsamią ir patikrinamą informaciją apie pastarąjį mėnesį atliktų vaiko fizinės, psichinės sveikatos bei psichologinės būklės tyrimų rezultatus“. Pareiškiame, kad nei vienas iš minimų dokumentų nebuvo svarstomas Lietuvos pediatrų draugijos Valdybos, jie atspindi asmeninę prof. A. Valiulio, bet ne Lietuvos pediatrų draugijos Valdybos nuomonę“, - teigiama pareiškime.

Anot raštą pasirašiusių 14 Valdybos narių, draugijos veiklos tikslai yra saugoti ir gerinti vaikų sveikatą, tobulinti pediatrų profesinį parengimą, spręsti etikos problemas, plėtoti pediatrijos mokslą, tačiau šių tikslų draugija siekia griežtai laikydamasi įstatymų ir gerbdama pacientų teises, taip pat teisę į asmeninės informacijos konfidencialumą.

„Lietuvos pediatrų draugijos valdybos nariai nebuvo supažindinti su minimais prof. A. Valiulio pareiškimais iki juos paviešinant žiniasklaidoje, todėl nuo jų atsiribojame“, - teigia Lietuvos pediatrų draugijos valdyba.

L.Labanauskas: neteisinga mediciną suplakti su teise

Liutauras Labanauskas
„Mūsų pirmininkas tiesiog ne ant to blanko atspausdino tekstą. Jis neturėjo ant draugijos blanko reikšti asmeninės nuomonės ir pasirašinėti kaip jos pirmininkas. Tai jis turėjo daryti ant balto popieriaus lapo ir pasirašyti kaip gydytojas pediatras. Žmogus sumaišė blankus – mes dabar tai ir patiksliname. Kiekvieno žmogaus asmeninė nuomonė yra gerbtina, tačiau ji ir turi būti pateikiama kaip asmeninė nuomonė“, - pusiau juokais, pusiau rimtai komentavo L. Labanauskas.

Be to, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos profesoriaus manymu, draugijos pirmininkas supainiojo medicininius klausimus su teisiniais.

„Pirmame rašte jo keliami klausimai net ne medicininiai, o kitame rašte prašymas teikti informaciją apie sveikatos būklę prieštarauja įstatymams. Apie vaiko sveikatos būklę informuojami tik artimieji, niekas daugiau tokios informacijos reikalauti neturi teisės – jokia Pediatrų draugija. Tai reglamentuoja įstatymas“, - tikino medikas.

L. Labanauskas pabrėžė, kad Lietuvos pediatrų draugija – ne politinė organizacija. „Mes užsiimame vaikų sveikata, gydymu, o ne politika. Taigi galėtų atsirasti vieša draugijos nuomonė apie pediatrų darbą, apie diagnostiką, pagaliau apie skiepus, apie bet ką, kas susiję su medicina, tačiau ne apie politiką“, - įsitikinęs pašnekovas. Anot, jo politiniai klausimai galėtų būti išsakomi tik tais atvejais, jeigu jie susiję su sveikatos apsaugos sritimi ir yra aptarti bei priimti visų draugijos valdybos narių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1447)