Ligos užkratas aplinkoje išlieka ilgai
Užkrečiamų ligų ir AIDS centras įspėja, kad vasarą įkyriai aplink namus ar poilsiavietę besisukančios musės gali platinti daugybę infekcinių ligų ir tapti žarnyno infekcinių ligų protrūkių priežastimi. Daug ligų sukėlėjų jos nešioja ir savo žarnyne, kuriuos platina kartu su išmatomis, nutūpdamos ant maisto produktų, indų, drabužių, baldų.
Daugelis žarnyno ligas sukeliančių mikroorganizmų yra atsparūs fizikiniams, cheminiams ir biologiniams aplinkos veiksniams. Pavyzdžiui, vidurių šiltinės ir paratifų bakterijos salmonelės vandenyje ir dirvožemyje gyvybingos išlieka 30-90 dienų, o mėšle, esant 5 laipsnių temperatūrai, išgyvena iki 150 dienų. A virusai išlieka atsparūs aplinkoje apie 1 mėnesį, o vandenyje – net iki 12 mėnesių. Dizenterijos sukėlėjos – šigelės – vandenyje, maisto produktuose, daržovėse išlieka gyvybingos 5-4 dienas. Pernai Europoje ne vieną gyvybę nusinešusi E. Coli bakterija mėšle išgyvena per 100 dienų, jei temperatūra siekia 5 laipsnius, ir iki 49 dienų, esant 30 laipsnių temperatūrai.
Specialistų teigimu, Lietuvoje aptinkama daugiau nei 60 įvairių musių šeimų atstovų. Žmonių gyvenamosiose vietose dažniausiai sutinkamos naminės, kambarinės, piktmusės ir mėlynosios musės. Musės gyvena ir veisiasi arklių, karvių, kiaulių, paukščių mėšle, žmonių išmatose, sugedusioje mėsoje, dvėselienoje, skrepliuose, supuvusiuose vaisiuose ir daržovėse, virtuvės atliekose, pūvančių augalų likučiuose, sąvartynuose. Iš vystymosi vietų išskridusios musės gyvena tarp žmonių, tupia ant maisto ir buitinės paskirties daiktų.
Vienos musės atnešto užkrato užtenka, kad susirgtume
Kaip pasakojo Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Biruta Zdanevičienė, vasarą visada padaugėja infekcinių žarnyno susirgimų. Tai lemia keletas veiksnių – šiltas oras, netinkamai laikomas maistas, atsiranda daugiau mikrobų pernešėjų.
B. Zdanevičienė mokslinėje literatūroje rado aprašytų atvejų, kad musės, pernešdamos ant savo kojyčių askaridžių kiaušinėlius, netgi gali platinti šunų askaridozę – sunkią kirmėlių sukeltą ligą, taip pat kitas ligas.
Taigi su maistu reikia elgtis dėmesingai, nepalikti neuždengto, laikyti jį šaldytuve. Palikdami maistą šilumoje mes sudarome sąlygas musės atneštam ligos užkratui dar ir pasidauginti. Ilgiau pastovėjusį maistą specialistė patarė prieš valgant dar kartą nuplauti arba apdoroti karščiu – virti, kepti, troškinti.
„Žarnyno infekcijoms ypač jautrūs vaikai. Suaugusieji turi stipresnį imunitetą, nes per savo gyvenimą jau yra susidūrę su panašiais mikroorganizmais. Todėl tą patį produktą suvalgęs suaugęs žmogus gali ir nesusirgti, o vaikas susirgs“, - teigė B. Zdanevičienė.