S. Grigonis nutukimą vadino viena svarbiausių medicinos problemų. Ekonomiškai išsivysčiusiose pasaulio šalyse nutukusių žmonių skaičius gerokai didėja. Neigiamu pavyzdžiu gali būti JAV – šiuo metu per 50 proc. JAV gyventojų nutukę ir nutukimo epidemija neišvengiamai plinta.

Pasak gydytojo, kūno masė gali didėti dėl trijų faktorių. Pirmasis – mityba arba energijos patekimas į organizmą. Antrasis – energijos sunaudojimas, trečiasis – genetiniai šeiminiai organizmo ypatumai, lemiantys riebalų kaupimą organizme.

Saulius Grigonis
„Net ir normaliai maitinantis ir esant pakankamai fiziškai aktyviam, galimas kūno masės didėjimas“, – apie genų reikšmę kalbėjo S. Grigonis.

Viena nutukimo plitimo problemų gydytojas įvardijo nutukimo toleravimą. Jo teigimu, žmonės nestebi ir nemato net ryškaus savo kūno masės padidėjimo, aplinka tai toleruoja, netgi žinomi aktoriai dažnai yra nutukę.

„Ypač ryškiai nutukusio žmogaus kūnas nėra gražus, o apie neigiamą poveikį sveikatai netgi nėra ką kalbėti. Varžytis nutukimo neverta, tačiau visais atvejais reikia siekti daugiau mažiau normalios kūno masės. Ypač pavojingas sveikatai morbidinis nutukimas, kada kūno masės viršija 150 kg – tais atvejais universaliai pakenkiama visam organizmui“, – kalbėjo Santariškių klinikų Endokrinologijos skyriaus vedėjas.

Su amžiumi svoris turi mažėti

Pasak S. Grigonio, maksimali kūno masė turi būti 30-35 metų amžiuje – tuo metu organizmas yra sveikas ir normaliai funkcionuojantis. „Vėliau kūno masė turi palaipsniui mažėti ar bent nekisti. Kūno masės mažėjimas aiškinamas mažesniu žmogaus aktyvumu, raumeninio audinio atrofija, kaulų retėjimu, vandens kiekio organizme mažėjimu. Didėjant kūno masei didesniame amžiuje, tai vyksta dėl riebalinio audinio pertekliaus“, – aiškino specialistas.

„Vieni sako, kad nutukęs gali būti dėl genų, kiti kaltina apsileidimu. Tai kaip yra iš tiesų? Jei mano šeimoje dauguma turi antsvorio, ar aš galiu būti liekna kaip smilgelė?, – teiravosi Dagne pasivadinusi skaitytoja. „Kaip smilgelė gal ir nebūsite, tačiau išsiaiškinusi visas normalios mitybos principus ir gyvendama aktyviai, galite būti nendrelė“, – atsakė S. Grigonis.

Mediko teigimu, net ir esant genetiniam polinkiui nutukti, nuo pat vaikystės sekant kūno masę, prisilaikant visų mitybos rekomendacijų, galima išlikti normalios kūno masės. Tačiau S. Grigonis akcentuoja, kad visais atvejais tai sudėtingas procesas, reikalaujantis daug valios pastangų.

„20 metų sėdimo darbo priaugino nemažą antsvori. Dar vis turiu dirbti, tai neturiu vilčių numesti svorio. Kaip pakeisti gyvenimo būdą? Keisti darbą?, – teiravosi skaitytoja.

„Vien tik fizinio aktyvumo padidinimas neišsprendžia antsvorio klausimo. Svarbiausia griežta dietos korekcija, teisinga mitybos schema“, – aiškino S. Grigonis. Jo teigimu, nereikia tikėtis sumažinti kūno masę vien tik fiziniu aktyvumu. Sportuojant kūno masė daugiausia mažėja išskiriamo vandens sąskaita. Visais atvejais kūno masės mažinimas yra kompleksinis gydymas.

Kaip išlaikyti pastovų svorį

S. Grigonis atskleidė, kaip pats išlaiko pastovų kūno svorį. „Visą gyvenimą laikausi principo: stebėti kūno masę ir jai padidėjus 3-5 kg, tuoj pat imtis griežto kūno masės mažinimo. Tai efektyvu, rekomenduočiau visiems šio principo laikytis“, – sakė jis.

Gydytojas įvardijo nutukimo kompleksinio gydymo principą:

1. Gyvenimo būdo keitimas (specifinės dietos, fizinis aktyvumas)
2. Medikamentai (juos turi skirti specialistai)
3. Fizioterapinės priemonės (specialūs masažai, lokalaus riebalinio audinio dirginimo procedūros, srovinės vandens procedūros ir kt.)
4. Chirurginiai gydymo metodai

DELFI skaitytojai teiravosi, ar normalu, jei žiemą svorio priaugama, o vasarą jis numetamas. Pasak S. Grigonio, kūno masės svyravimas metų eigoje galimas. Vasarą karšta, todėl mažėja apetitas, žmogus aktyvesnis, nori gražiau atrodyti, todėl kinta jo elgesys ir kūno masė gali kiek sumažėti.

Žiemą turima daugiau laiko, gausiau maitinamasi, todėl kūno masė gali padidėti. „Tačiau tai nedidelis kiekiai, skirtumas galėtų būti 3-5 kg, tai neturi reikšmingesnės įtakos savijautai bei sveikatai“, – sakė S. Grigonis.

Gydytojas kalbėjo ir apie rūkymo bei svorio sąsajas. Rūkymas aktyvuoja simpatinę nervų sistemą, todėl medžiagų apykaita tampa aktyvesnė, kūno masė mažėja. Studijos teigia, kad per metus rūkant kūno masė sumažėja 10-12 kg. „Tačiau net svarstyti negalima, kad kūno masę galima mažinti gausiau rūkant. Pašalinis rūkymo poveikis labiau neigiamas nei nutukimo. Rūkantiems vystosi daugybė kitų problemų“, – aiškino S. Grigonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)