Be skausmą malšinančių vaistų J. Clarke negalėjo nuveikti net paprasčiausių dalykų, pavyzdžiui, nusileisti pasiimti pašto. Jai nuolat skaudėjo kaklą ir pečius. Nors medikamentus ji gerdavo kas kelias valandas, skausmas buvo nuolatinis jos gyvenimo palydovas.


64 metų J. Clarke yra gydytojo žmona, pati užsiima skrybėlių nuomos verslu. Jos skausmo priežastis – ne lėtinė liga, o milžiniško dydžio krūtinė.

Ir ji ne viena tokia – su šia problema susiduria vis daugiau moterų. Jeigu šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dauguma moterų dėvėjo „B“ dydžio liemenėles, tai dabar daugumai reikia „C“ dydžio. Tinklo „Marks & Spencer“ atstovai tikina, kad per pastaruosius trejus metus „D“ ir dar didesnių dydžių liemenėlių pardavimai išaugo dvigubai. Anksčiau didžiausias įmanomas įsigyti buvo „G“ dydis, o dabar, reaguojant į klienčių poreikius, jau siūloma net ir „J“ dydžio liemenėlių.

Apatinio trikotažo kompanija „Bravissimo“ klientėms siūlo netgi „K“ dydį, o „Rigby & Peller“, kurios produkciją mielai renkasi netgi Anglijos karalienė, savo lentynose turi netgi neįtikėtino „N“ dydžio liemenėlių. Tai didžiausios kada nors Didžiojoje Britanijoje gamintos liemenėlės.

Tokios milžiniškos krūtinės pasekmės dažnai būna itin sunkios – pradedant nugaros, kaklo ir rankų skausmu, baigiant nepakeliamais galvos skausmais, nuo trinties atsirandančiais bėrimais ir netgi stuburo iškrypimu. Tokios moterys dažnai nelinkusios sportuoti, nes turint netgi „G“ dydžio krūtinę, bėgant kiekviename žingsnyje ji pašoka 14 centimetrų. Todėl neretai didžiakrūtės moterys turi rimtų sveikatos sutrikimų – serga nutukimu ar diabetu.

Susumavus visa tai paaiškėja, kad labai didelę krūtinę turinčių moterų gyvenimo trukmė gali sumažėti net penkeriais metais, jeigu jos nesiryžta krūtų mažinimo operacijai. Tai įrodė tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Journal of Plastic and Reconstructive Surgery“.

Taigi, kodėl Didžiosios Britanijos moterys turi vis didesnes krūtines? Viskas prasideda dar ankstyvoje jaunystėje. Dėl didelio kalorijų skaičiaus ir nutukimo merginoms paauglystėje vystosi didesnės krūtys. Vėliau, bėgant laikui, reikia vis didesnio liemenėlės kaušelio dėl daugybės veiksnių, pavyzdžiui, kontraceptinėse tabletėse esančio estrogeno, pakaitinės hormonų terapijos.

Turbūt didžiausią nerimą kelia tas faktas, kad naujausi tyrimai rodo, jog net motinų piene aptinkama cheminių medžiagų pėdsakų – įskaitant pesticidus ir antipirenus – kurie daro poveikį estrogeno receptoriams organizme, skatinantiems krūties audinių augimą.

Taigi, nors daugelis moterų iš pradžių turi vidutinio dydžio krūtinę, vėliau ji darosi pavojingai sunki. Būtent taip nutiko ir J. Clarke. Būdama paauglė ji dėvėjo „36B“ ar „36C“ dydžio liemenėles, o sulaukusi šeštos dešimties jau buvo priversta pirkti „36FF“ dydį. Todėl moteris ryžosi krūtinės mažinimo operacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)