Jungtinėje Karalystėje Češyro ir Mersisaido grafystėse užregistruoti ir patvirtinti net 235 tymų atvejai. Taip pat yra užfiksuoti 104 tymų atvejai, tačiau dar nėra laboratoriškai patvirtinti. Airijos sveikatos tarnybos duomenimis, tymų protrūkis užfiksuotas Korko regione, kur per pastarąjį mėnesį patvirtintas 31 tymų atvejis.

Daugiausiai sergančiųjų buvo nuo 12 iki 18 metų amžiaus. Du paskutiniai atvejai užregistruoti vienoje pradinėje mokykloje, tai rodo, jog yra rizika užsikrėsti ir jaunesnio amžiaus vaikams.

Ispanija taip pat sunerimusi. Ispanijos Nacionalinio sveikatos instituto išplatintame pranešime teigiama, jog gegužės pradžioje buvo užfiksuota per tūkstantį galimų tymų atvejų, iš jų daugiau nei 800 Valensijos regione.

Rusijoje taip pat pastebimas susirgimų tymais pakilimas. Udmurtijos respublikoje, Iževsko mieste nuo balandžio mėnesio, kai buvo užregistruota 15 tymų infekcijos atvejų, iki gegužės mėnesio 19 d. šis skaičius pasiekė 45.

Net 37 tymų infekcijos atvejai užfiksuoti ir kitoje Udmurtijos respublikos dalyje. Tuo tarpu Ukrainoje nuo šių metų sausio 1 d. iki gegužės 14 d. užregistruoti net 9333 atvejai. Šis skaičius sparčiai kyla, kasdien užfiksuojama 50 ir daugiau tymų atvejų.

Atsisakiusiųjų skiepytis skaičius per pastarąjį dešimtmetį Europos regione pastebimai išaugo ir žmonės vėl pasidarė imlūs įvairioms infekcinėms ligoms taip pat ir tymams. Tymų infekcijos paplitime matomas sezoniškumas. 2011 m. susirgimų tymais skaičius piką pasiekė gegužės mėnesį, o po to tik mažėjo.

Šių metų gegužės mėnesio pradžioje Europoje susirgimų tymais skaičius sumažėjo palyginti su 2010 m. ir 2011 m. Tik Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje ir Rumunijoje buvo stebimi tymų protrūkiai.

Lietuvoje šiais metais yra patvirtinti jau 2 tymų atvejai, kai nesiskiepijusios mama ir dukra šia infekcija užsikrėtę viešėdamos Rusijoje. Pernai Lietuvoje registruoti 7 tymų atvejai, iš jų 3 buvo įvežtiniai atvejai iš Italijos, Vokietijos ir Airijos.

Nuo tymų saugo skiepai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Lietuvoje taip pat stebimas skiepijimų nuo tymų skaičiaus mažėjimas.

Per pastaruosius 10 metų skiepijimų skaičius sumažėjo 4,2%. Nepaskiepytųjų 2011 m. buvo 2028 asmenys, kai tuo tarpu 2002 m. – tik 695. Mažėjant skiepijimo nuo tymų apimčiai kasmet atsiranda galimybė prasidėti tymų protrūkiui ir Lietuvoje.

Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama pasiskiepyti. Ypatingai svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.

Tymų viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant rekomenduojamų vaikų skiepų kalendorių schemų.

Pasaulio sveikatos organizacijai Europos šalys yra įsipareigojusios eliminuoti tymus iki 2015 m.