Jų duomenimis, 2011 metais Panevėžio apskrityje užregistruota 11 virusinio hepatito atvejų, iš jų daugiau nei 27 proc. sudarė hepatitas B (3 atvejai). 2012 metais sausio - balandžio mėnesiais Panevėžio apskrityje buvo užregistruotas 1 hepatito B atvejis.

2011 metais Panevėžio apskrityje sergamumas virusiniais hepatitais siekė 0,4 atvejo/10 000 gyventojų, tuo tarpu Lietuvoje - 0,7 atvejo/10 000 gyventojų. Šalyje, taip pat ir Panevėžio apskrityje dažniausiai registruojamų virusinių hepatitų yra hepatitas B. Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje sergamumas hepatito B virusu siekė 0,1 atvejo/10 000 gyventojų ir buvo panašus į Lietuvos rodiklį - 0,18 atvejo/10 000 gyventojų.

Hepatitu B užsikrečiama kontaktuojant su infekuoto asmens organizmo skysčiais: krauju, seilėmis, sperma, makšties išskyromis, perpilant kraują bei persodinant organus.

Hepatito B užkrato šaltinis yra lėtiniu hepatitu sergantys ligoniai ir besimptomiai viruso nešiotojai. Virusas plinta pro pažeistą buityje odą bei gleivinę, darant gydomąsias procedūras nepakankamai steriliais instrumentais, perpilant infekuotą kraują ar jo komponentus. Užkratas plinta lytiniu būdu, o per placentą gali būti perduotas vaisiui.
Hepatitas B yra vakcina valdoma infekcija. Vienas iš efektyviausių hepatito B kontrolės būdų - visuotina kūdikių ir asmenų, priklausančių rizikos grupėms, vakcinacija. Nuo 1998 metų šie skiepai įtraukti į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir pradėtas visuotinis kūdikių skiepijimas hepatito B vakcina.

Centro specialistai pataria nesinaudoti kitų asmenų nesteriliais švirkštais, adatomis, manikiūro ar pedikiūro instrumentais, dantų šepetėliu. Naudokitės apsauginėmis priemonėmis ir venkite mikrotraumų darbo metu atliekant invazines procedūras, tyrimus, kai yra kontaktas su paciento krauju. Praktikuokite saugų seksą. Taip pat labai svarbu laikytis asmens higienos reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)