„Akušerija – itin didelio jautrumo reikalaujanti medicinos sritis. Darbas su būsimosiomis mamomis, pagalba joms ruošiantis vaiko gimimui, kūdikių priėmimas, rūpestis ir patarimai moterimis pogimdyviniu laikotarpiu – tai toli gražu ne viskas, ką daro akušeriai. Savaime suprantama, kad nuo jų darbo krūvių ir sąlygų priklauso pacientėms teikiamų paslaugų kokybė ir saugumas. Tai neatsiejami klausimai, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė, – todėl reglamentuoti darbo krūvio nustatymo tvarką, nepaliekant šio klausimo gydymo įstaigų nuožiūrai, buvo būtina.“

Pranešama, kad rengdama naująjį teisės aktą SAM bendradarbiavo su profesinių sąjungų vadovais, apklausė sveikatos priežiūros įstaigas apie akušerių darbo krūvius.

Naujajame teisės akte akušerijos paslaugos skirstomo į ambulatorines ir stacionarines. Akušerių, teikiančių ambulatorines paslaugas, darbo krūviui apskaičiuoti taikoma speciali formulė.

Stacionarinėje įstaigoje hospitalizavimo paslaugas teikiantis akušeris pildo visų atvykusių pacienčių medicinos dokumentus, todėl privalo būti mažiausiai 1 akušerio paros budėjimo postas. Per gimdymus, pagal naująją tvarką, vienas akušeris prižiūri ir teikia pagalbą dviem pacientėm. Po normalių gimdymų rekomenduojama vienam akušeriui prižiūrėti 6-8 pacientes kartu su naujagimiais. Po komplikuotų gimdymų ar pooperacinėje palatoje rekomenduojama mažinti prižiūrimų pacientų skaičių iki 4.

Skirtingi darbo krūviai taip pat nustatyti akušeriams dirbantiems nėštumo ir ginekologijos patologijų palatose, komplikuotų ginekologinių ligų atvejais.

Akušeriams darbo dienomis dirbantiems su padėjėju, gali būti nustatytas didesnis darbo krūvis, jei tai teisės aktų nustatyta tvarka suderinta su darbuotojo atstovais.

Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose dirba apie tūkstantį akušerių.

Taip pat sveikatos apsaugos ministro įsakymu praėjusią savaitę patvirtinta slaugytojų darbo krūvio nustatymo tvarka, leidžianti pagerinti darbo sąlygas slaugytojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)