Mokslininkai taip pat tiksliai nustatė genų skaičių, paaiškinantį individualius skirtumus tarp galvos smegenų dydžio ir intelekto lygio.

„Šiame darbe mes nagrinėjome du klausimus. Ieškojome genų, didinančių ligų perdavimo vaikams riziką bei stebėjome faktorius, kurie gali lemti audinių atrofiją ir galvos smegenų tūrio sumažėjimą, kuris yra tokių paveldimų ligų, kaip šizofrenija, bipolinis sutrikimas (maniakinės depresijos sindromas), depresija, Alzheimerio liga ir dimensija, biologinis žymuo“, - aiškino vienas iš tyrimo autorių, Kalifornijos universiteto profesorius Paulas Tompsonas.

Mokslininkai tyrė galvos smegenų dydį ir jų „atminties centrus“, o tam reikėjo peržiūrėti tūkstančius magnetinio rezonanso tomografijos nuotraukų, kurios tuo pačiu metu buvo padarytos 21,1 tūkstančio sveikų žmonių. Mokslininkai nustatė akivaizdų ryšį tarp subtilių genetinio kodo skirtumų ir mažų „atminties centrų“.

„Milijonams žmonių būdingos variacijos jų DNR, kurios didina arba mažina smegenų atsparumą daugeliui ligų. Kai mes nustatome šį konkretų geną, galime valdyti situaciją pasitelkę vaistus, kad būtų sumažinta susirgimo rizika“, - sakė P. Tompsonas.

Anot jo, siekiant išvengti galvos smegenų ligų ir niveliuoti blogojo geno įtaką, reikia daryti fizinius pratimus, laikytis dietos ir praktikuoti „smegenų mankštą“.

Priminsime, kad šiomis dienomis paskelbta apie dar vieną mokslininkų atradimą. Nustatyta, kad geno HMGA2 variantas gali įtakoti smegenų dydį ir intelekto lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją