Su pogimdymine depresija, kurią išprovokuoja nemigo naktys ir naujos didžiulės atsakomybės našta, susiduria maždaug 5 proc. vyrų, susilaukusių pirmagimio. Mokslininkai įsitikinę, jog tai gali labai neigiamai paveikti mažylių vystymąsi. Nuo depresijos kenčiantys tėvai su atžalomis praleidžia mažiau laiko. Jeigu pirmaisiais vaiko gyvenimo mėnesiais vaikui trūksta tėviškos šilumos, ateityje jam gali kilti labai rimtų psichologinių problemų.

Oksfordo universiteto mokslininkai tyrė 38 tėvelius, pusė jų skundėsi depresijos simptomais. Jų atžalų amžius siekė tris mėnesius.
Mokslininkų nufilmuotuose trijų minučių trukmės vaizdo įrašuose aiškiai matoma, jog depresija sergantys vyrai mažiau bendrauja su vaikais ir daugiau dėmesio skiria savo problemoms.

Kaip teigia specialistai, bendravimo problemos ankstyvoje vaikystėje gali būti labai neigiamai veikti mažylio vystymąsi. „Nors vyrai ir nesusiduria su visais tais hormonų pokyčiais, vykstančiais moterų organizme, jie labai dažnai sunkiai susidoroja su jų gyvenime įvykusiais dramatiškais pokyčiais“, - teigia Oksfordo universiteto psichiatrijos katedros mokslų daktaras Polas Ramchandani.

Anot mokslininkų, maždaug 4-5 proc. vyrų po pirmagimio gimimo susiduria su depresija (tuo skundžiasi dvigubai daugiau moterų).

Iki galo neaišku, kodėl tėvais tapę vyrai ima depresuoti. Vieno tyrimo rezultatai atskleidžia, jog kelios iš tėvų depresijos priežasčių – atsiradus vaikus smarkiai išaugusios išlaidos, pasikeitę santykiai su mylima moterimi ir naujos atsakomybės baimė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją