Lietuvos Respublikos turizmo įstatymas įpareigoja kelionės organizatorius teikti informaciją apie valstybių, į kurias vykstama, epidemiologinę būklę, imunoprofilaktikos reikalavimus, kuriuos reikia įvykdyti vykstant į kelionę, taip pat informaciją apie sveikatos draudimo įforminimo tvarką.

Keliaujant Lietuvoje bei vykstant į svečias šalis, kur kyla grėsmė užsikrėsti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis, vertėtų pasiskiepyti.

Iki kelionės likus 4-6 savaitėms, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju dėl reikalingų skiepų, prieš tai atsižvelgiant į tokius kriterijus kaip keliaujama šalis, kelionės trukmė, keliautojo amžius, sveikatos būklė, anksčiau atlikti skiepai.

Pasaulinės turizmo organizacijos duomenimis, keliautojų srautas kasmet didėja: 2011 metais svetur keliavo apie 980 mln. žmonių (4 proc. daugiau nei 2010 metais). Daugiausiai keliautojų praėjusiais metais lankėsi Europos šalyse, kita dalis (apie 30 proc.) keliautojų išvykoms pasirinko egzotines valstybes.

Keliautojams skiepai skirstomi į planinius (difterija/stabligė/kokliušas, hepatitas B, B tipo haemophilus influenzae infekcija, tymai, epideminis parotitas, raudonukė, poliomielitas, tuberkuliozė), rekomenduojamus (cholera, gripas, hepatitai A ir B, meningokokinė infekcija, pneumokokinė infekcija, pasiutligė, erkinis encefalitas, japoniškas encefalitas, rotavirusinė infekcija, vėjaraupiai, vidurių šiltinė, žmogaus papiloma viruso infekcija, geltonasis drugys) ir privalomus (geltonasis drugys, meningokokinė infekcija ir polio: vykstantiesiems į Meką (Saudo Arabija)). Visi žmogui atlikti skiepai turėtų būti pažymėti Tarptautiniame skiepijimų pažymėjime.

Keliaujant į kitas šalis patariama gerti tik virintą arba kitoje taroje fasuotą vandenį. Nevartokite ledo gabaliukų, jei nesate įsitikinę, kad jie pagaminti iš švaraus vandens. Valgykite tik rūpestingai termiškai paruoštą maistą. Kruopščiai laikykitės asmens higienos. Venkite žalių jūros gėrybių. Daržoves ir vaisius švariai nuplaukite, nulupkite ar nuskuskite žievelę. Gerkite tik pasterizuotą ar virintą pieną.

Rekomendacijas dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos, keliaujant į užsienio šalis ir asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kurioms suteikti numeriai tarptautiniams skiepijimo antspaudams galite rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tinklalapyje, adresu www.ulac.lt, skiltyje „Paslaugos“ - skyrelyje „Skiepų kabinetas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją