Tačiau atėjo metas drastiškai keisti mąstymą: pasirodo, kad mes iš tikrųjų jau gimstame purvini. Bakterijos mūsų žarnyne apsigyvena dar motinos gimdoje, kur jos pradeda formuoti mūsų imuninę sistemą ir lemti ligų riziką. Maža to, šią bakterijų visumą, arba mikrobiomą, galima kontroliuoti, užtikrinant, kad kūdikis gimtų sveikas, rašo newscientist.com.

Pirmieji įrodymai, jog žinduolių organizmuose mikrobiomos pradeda kurtis dar prieš ateinant į šį pasaulį, pasirodė prieš ketverius metus ir buvo gauti iš bandymų su pelėmis.

Esther Jiménez ir jos kolegos iš Komplutensės universiteto Madride pažymėjo bakterijas genetinėmis žymėmis ir sudėjo jas į pieną, kurį sugirdė aštuonioms nėščioms pelėms. Vėliau, likus vienai dienai iki numatyto gimdymo, pelėms sterilioje aplinkoje buvo atlikti cezario pjūviai. Mokslininkai tuo pačiu metu surinko visų pelių jauniklių mekonijų -- pirmąsias išmatas, pasirodančias pirmosiomis gyvenimo valandomis.

E. Jiménez komanda šiose jauniklių išmatose aptiko pažymėtas bakterijas. Tai reiškia, kad jos iš motinos žarnyno pateko į jauniklių žarnyną nėštumo metu.

Vis daugėja įrodymų, kad tas pats vyksta ir žmonių organizmuose. Pilar Francino ir jos kolegos iš Valensijos universiteto Ispanijoje surinko ir užšaldė 20-ies moterų naujagimų mekonijų. Nuo kiekvieno mėginio jie pašalino viršutinius sluoksnius, kad išmatose neliktų bakterijų, kurios į žarnyną galėjo patekti jau po gimdymo. Po to jie ištyrė bakterijų DNR.

Mokslininkų komanda ne tik aptiko bakterijų naujagimių mekonijuje, kuris iki šiol buvo laikomas steriliu, bet ir nustatė, kad bakterijų kolonijos yra labai išsivysčiusios. Visas aptiktas bakterijas buvo galima padalyti į dvi kategorijas. Maždaug pusėje mėginių dominavo bakterijos, gaminančios pieno rūgštį, kaip, pavyzdžiui, laktobakterijos. Likusiuose mėginiuose daugiausia buvo vadinamų entero bakterijų, kaip /Escherichia coli/.

Elisabeth Bik iš Stanfordo universiteto Kalifornijoje buvo sužavėta. „Ankstesni metodai veikiausiai nebuvo pakankamai jautrūs, kad išgautų bakterijų DNR, - sakė ji. -- Mekonijus yra į degutą panaši substancija. Iš jos labai sunku išgauti DNR. Mekonijaus užšaldymas buvo puiki mintis“.

Kadangi mikrobiomos gali nulemti ligų riziką, P. Francino komanda patikrino kūdikių sveikatą, kai jiems sukako vieneri ir ketveri metai. Mokslininkai nustebo pamatę, kad tie vaikai, kurie gimė turėdami daugiau laktobakterijų, labiau buvo linkę susirgti astma, o vaikai, kurių žarnyne buvo nustatyta daugiau entero bakterijų, pasižymėjo didesne egzemų rizika.

Pasirodė, kad pirmosios bakterijų kolonijos priklauso ir nuo motinos gyvenimo būdo. Visos tyrimo metu stebėtos moterys, kurios turėjo aukštąjį išsilavinimą, pagimdė kūdikius su laktobakterijų dominuojamomis mikrobiomomis. Tuo tarpu dauguma moterų, kurios mokėsi tik iki 12 metų, susilaukė kūdikių, kurių žarnynuose dominavoentero bakterijos.

Rūkymas taip pat skatino formuotis entero bakterijų mikrobiomas, o ekologiškas maistas - pieno rūgšties bakterijas, teigė P. Francino, savo tyrimo rezultatus pristačiusi kovo mėnesį Tarptautiniame žmogaus mikrobiomų kongrese Paryžiuje.

Mokslininkai kol kas nėra tikri, kaip bakterijos iš motinos žarnyno randa kelią į vaisiaus organizmą, bet tikėtina, kad jos ten patenka per placentą. Kiek anksčiau bakterijos buvo pastebėtos kraujyje, kuris buvo paimtas iš virkštelės, jungiančios vaisių su placenta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją