Kaip pasakojo Oslo universiteto tyrėja Silje Marie Haga, daugelis brandesnio amžiaus moterų įpratusios visiškai kontroliuoti savo gyvenimą. „Tačiau vaiko neįmanoma kontroliuoti. Ištyrėme 350 moterų apklausos tyrimo rezultatus. Apie 16,5 proc. sirgo depresija iki pusės metų po vaiko gimimo“, – teigė tyrėja.

Pažymėtina, kad kontrolė ne visada svarbiausia. Kai kurioms motinoms atrodo, kad jos neatitinka lūkesčių, todėl joms sunku susidoroti su sunkumais. Pavyzdžiui, dažnai moterys, kurioms buvo atliktas Cezario pjūvis, kaltino save, kad nepajėgė natūraliai pagimdyti.

Dažnai poreikis kontroliuoti neatsiejamas nuo noro pačioms pagimdyti ir maitinti krūtimi, konstatuoja S. M. Haga. Didelę įtaką turi ir visuomenės spaudimas. Šiuo metu S. M. Haga kartu su Psichinės sveikatos centru kuria programą, kurios tikslas – stebėti motinos savijautą, pradedant 22-a nėštumo savaite, baigiant pusmečiu po gimdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)