Seimui iš pavasario sesijos išbraukus jo parengtą Eutanazijos įstatymo projektą, A. Burba mėgins iš naujo įtraukti šį projektą į darbotvarkę, o jei to padaryti nepavyks - kreipsis į visuomenę siūlydamas šiuo klausimu surengti referendumą.

"Apmaudu, jog dideliais moralistais save laikantys kolegos, prieš tris metus įvedę chaosą į mokesčių sistemą ir atėmę iš Lietuvos žmonių teisę oriai gyventi, vakarykščiais veiksmais parodė tautai, jog neleis kenčiančiam žmogui ir oriai numirti. Kolegos, kurių balsais projektas buvo pašalintas, greičiausiai balsavo nei pasitarę su savo rinkėjais, nei įsigilinę į pateikto pasiūlymo esmę bei argumentus. Aš savo ruožtu buvau ir esu įsitikinęs, kad subrendo laikas bent jau diskusijoms šiuo visuomenei svarbiu klausimu", - sako A. Burba.

Seimo narys tvirtina, kad nepavykus perkalbėti kolegų beliks vienintelis kelias - kreiptis į Lietuvos piliečius su raginimu rinkti parašus ir inicijuoti referendumą. Pasak A. Burbos, diskusijos ir žmonių pasisakymai viešumoje, kilę po to, kai Eutanazijos įstatymo projektas buvo įregistruotas parlamente, akivaizdžiai parodė, jog nemaža visuomenės dalis palaiko šią iniciatyvą.

"Nevalia ignoruoti šių žmonių nuomonės, neturime teisės lengva ranka atmesti to, kas jiems yra svarbu. Tai tiesiog neatsakingas elgesys ir požiūris. Manau, kad referendumas eutanazijos klausimu būtų prasmingas ir tikslingas. Sužinojus jo rezultatus tikriausiai ir Seimo nariams būtų kur kas lengviau apsispręsti", - tvirtina A. Burba.

Eutanazijos įstatymo projekte numatyta, jog eutanazija būtų atliekama mirtinai sergančio žmogaus prašymu, o tai darantis gydytojas turėtų būti įsitikinęs, kad pacientą vargina nuolatinės ir nepakeliamos fizinės ir (arba) dvasinės kančios, kurių neįmanoma palengvinti ir kurias sukėlė sunkus ir nepagydomas sutrikimas dėl ligos ar sužalojimo, primena ELTA.

Dokumento projekte nustatyta eutanazijos atlikimo tvarka bei sąlygos, kurioms esant ji gali būti atliekama; eutanazijos atlikimo kontrolės mechanizmas, tuo tikslu įkuriant Eutanazijos kontrolės ir vertinimo komisiją. A. Burba siūlo įtvirtinti atsakomybę už teikiamo įstatymo reikalavimų nesilaikymą, taip pat nustatyti aplinkybes, dėl kurių gydytojas, atlikęs eutanaziją, nebūtų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Šiuo metu eutanazijos atlikimo galimybė Lietuvos teisės aktuose neįtvirtinta, tačiau Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas suteikia galimybę pacientams atsisakyti tam tikrų procedūrų ar gydymo.

Aktyvioji ir pasyvioji eutanazija yra visiškai legalizuota Belgijoje, Liuksemburge bei Nyderlanduose, apie galimybę ją įteisinti aktyviai diskutuojama kitose Europos Sąjungos šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją