Generalinės prokuratūros prokuroras, susipažinęs su visa ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga, nustatė, kad ikiteisminis tyrimas buvo atliktas neišsamiai, neišnaudojus visų procesinių galimybių galimai nusikalstamai veikai atskleisti.

"Atlikus papildomus procesinius veiksmus galėtų paaiškėti naujos ikiteisminio tyrimo metu nustatytinos aplinkybės", - rašoma penktadienį paskelbtame Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Tyrimo organizavimui ir vadovavimui ikiteisminio tyrimo medžiaga perduota Vilniaus miesto apylinkės vyriausiajam prokurorui.

Sausį Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra sprendimą nutraukti tyrimą priėmė išanalizavusi bylos duomenis ir įvertinusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Valstybinio medicininio audito inspekcijos išvadas.

Tada buvo skelbta, kad, priimdami sprendimą, prokurorai įvertino aplinkybę, kad SAM komisija 2011 metų spalio 13 - gruodžio 16 dienomis patikrino 19 kraujo mėginių, pagamintų šalies donorystės centruose, tarp jų - ir Nacionaliniame kraujo centre, ir visi tirti mėginiai atitiko kokybės reikalavimus.

Be to, buvo įvertinta Valstybinės medicininio audito inspekcijos prie SAM Nacionaliniame kraujo centre atlikto audito išvada, kad Nacionaliniame kraujo centre pasirinktinai vieną mėnesį tuo metu, kai tariamai gaminti nekokybiški kraujo komponentai, buvo tikrinama kraujo komponentų kokybė ir nustatyta, kad eritrocitų komponentų ruošimas atitiko galiojančių teisės aktų reikalavimus.

Pasak prokuratūros, aiškinantis, ar Nacionalinio kraujo centro tiektuose kraujo komponentų vienetuose buvo pakankamas hemoglobino kiekis, užklausta ne tik SAM, Lietuvos ekspertinių įstaigų, bet ir užsienio valstybių - Vokietijos, Danijos, Švedijos, Nyderlandų Karalystės, Airijos bei Jungtinės Karalystės ekspertinių įstaigų. Paaiškėjo, kad nė viena jų prašomų kraujo komponentų tyrimų neatlieka.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra tyrimą dėl kraujo kokybės atliko po to, kai į Generalinę prokuratūrą dėl galbūt nekokybiško donorų kraujo kreipėsi Seimo Antikorupcijos komisija. Jos manymu, Nacionalinis kraujo centras ligoniams tiekė neleistinos kokybės kraują, kuriame hemoglobino buvo dvigubai mažiau nei reikalaujama.

Vilniaus greitosios pagalbos ligoninės Kraujo centro vedėja Emilija Kazlauskienė anksčiau Seime yra teigusi, kad dėl per mažo hemoglobino kiekio jų gydymo įstaiga iš Nacionalinio kraujo centro buvo priversta kraujo pirkti tris ar keturis kartus daugiau.

Nacionalinis kraujo centras šiuos kaltinimus neigė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją