Šiemet kompensacijoms už dantų protezavimą skirta šiek tiek daugiau nei 30 mln. Lt. Valstybinės ligonių kasos atstovai pripažįsta, kad dantų protezavimo paslaugų kasmet teikiama vis daugiau, bet laukiančiųjų eilė nuo 2010 m. pavasario vėl pradėjo ilgėti. Kai kuriose šalies vietovėse protezų tenka laukti net iki 7–8 metų.

Eilės – pagal prašymo datą

Praėjusių metų sausį dantų protezavimo laukė 103 303, o spalį – jau 107 445 pacientai. Kada jie galės džiaugtis protezuotais dantimis, priklauso nuo gyvenamosios vietos. „Dantų protezavimo paslaugų šalyje laukiama vidutiniškai apie 4–5 metus, tačiau kai kuriose savivaldybėse eilės susidaro ir 7–8 metams. Laukiančiųjų sąrašas sudaromas pagal vienintelį kriterijų – prašymo datą“, – aiškino Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Alfredas Taminskas. Prieš kelerius metus ši eilė buvo dar ilgesnė – pensininkai kai kuriose savivaldybėse laukdavo ir 12–13 metų.

Tiesa, tuo metu buvo kompensuojama bet kuri suma – nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų. Sąrašo pradžioje atsidūrusi saujelė žmonių išnaudodavo visas dantų protezavimui skirtas lėšas, o laukiančiųjų vis daugėdavo. Todėl 2009 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo nustatyta maksimali kompensacijos suma. Šiuo metu protezavimo paslaugos kompensuojamos iki 1 157 Lt, o turintiems žandikaulio pakitimų – iki
3 560 Lt. „Įvedus naują tvarką, eilės sparčiai mažėjo, tačiau nuo 2010 metų antro ketvirčio jos vėl pradėjo ilgėti: vienu dviem tūkstančiais asmenų per ketvirtį. Tai iš dalies būtų galima paaiškinti pagerėjusiu gyventojų informavimu apie dantų protezavimo paslaugų kompensavimo galimybes“, – teigė A.Taminskas.

Pernai dantų protezavimo paslaugos buvo suteiktos beveik 26 tūkst. pacientų, o 2009 m. – tik 15 tūkst. Manoma, kad įvedus naują tvarką, eilės ilgainiui turėtų sumažėti iki 3 metų.

Amžius neribojamas

Išlaidos už dantų protezavimo paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) padengiamos vaikams, neįgaliesiems bei senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims. Tad dantų protezavimo paslaugą gali gauti ir šimtametis. „Pageidaujantieji gauti dantų protezavimo paslaugas turi kreiptis į pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios yra prisirašę, gydytoją odontologą. Minėtos įstaigos asmenų prašymus registruoja ir pateikia teritorinei ligonių kasai, kuri pagal prašymų užpildymo datą įtraukia į savivaldybės gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą“, – aiškino VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas A.Taminskas.
Atėjus paciento eilei protezuoti dantis, jį apie tai informuoja ligonių kasa. Vaikams dantų protezavimo paslaugos kompensuojamos be eilės.

Susimoka patys, pinigus atgauna vėliau

Dantų protezavimo paslaugoms kompensuoti pernai buvo skirta 30 705 500 Lt, šiemet – 30 113 400 Lt. Lėšos savivaldybėms skirstomos proporcingai pagal gyventojų skaičių. „Sulaukus savo eilės galima pasirinkti bet kurią dantų protezavimo paslaugas teikiančią įstaigą, turinčią sutartį su ligonių kasa. Jeigu žmogus nusprendžia už paslaugas susimokėti pats, jis gali rinktis ir sutarties su ligonių kasa neturinčią įstaigą, tačiau kompensaciją gaus tik tuomet, kai ateis jo eilė“, – dėstė VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas A.Taminskas.

Pasak jo, ekspertai odontologai įvertino, kad naudojant nebrangias medžiagas ir technologijas, skiriamos kompensacijos pakanka atkurti kramtymo funkciją.
A.Taminskas pripažino, kad „valdiškų“ protezų kokybe nepatenkintų pacientų pasitaiko. Dantų protezavimo paslaugas dažniau teikia privačios įstaigos nei viešosios. „Pernai kompensacijos išmokėtos ketvirtadaliui pacientų, kurie už dantų protezavimą mokėjo savo lėšomis ir sulaukė eilės bendrame sąraše. Baigiantis 2011 metams, kompensacijos laukė beveik 16 tūkst. žmonių, dantis protezvusių už savo pinigus“, – sakė A.Taminskas.

Kokius dokumentus ir kam reikia pateikti, kad asmuo būtų įrašytas į laukiančiųjų dantų protezavimo paslaugų sąrašus?

Asmuo (arba jo atstovas) pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigai, prie kurios jis prisirašęs, pateikia:
• prašymą, kuriame nurodoma asmens deklaruota gyvenamoji vieta;
• asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;
• pensininkai – pensininko pažymėjimą, nedarbingi arba iš dalies darbingi asmenys – neįgaliojo pažymėjimą;
• gydytojo odontologo arba gydytojų konsiliumo išvadą dėl dantų protezavimo paslaugų reikiamumo.

Kokius dokumentus reikia pateikti dėl dantų protezavimo išlaidų kompensavimo, jeigu už paslaugas asmuo sumokėjo savo lėšomis?

Asmuo teritorinei ligonių kasai turi pateikti nustatytos formos prašymą kompensuoti šias išlaidas. Prie prašymo reikia pridėti:

• asmens sveikatos priežiūros įstaigos išrašytos sąskaitos originalą ir apmokėjimą patvirtinantį dokumentą – kasos pajamų orderį, kasos aparato čekį, pinigų priėmimo kvitą ir kt.;
• teritorinės ligonių kasos pranešimą apie asmens įtraukimą į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą.

Ar visos dantų protezavimo išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto?

Išlaidos kompensuojamos pagal faktines dantų protezavimo išlaidas, bet ne daugiau nei nustatyta suma – 1 157 Lt arba 3 560 Lt, ir tik visiškai baigus dantų protezavimą.

Per kiek laiko, gavus iš teritorinės ligonių kasos pažymą, privalu kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dėl dantų protezavimo paslaugų?

Ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo pažymos išsiuntimo datos asmuo (vienas arba su atstovu) turi atvykti į vieną iš sveikatos priežiūros įstaigų ir su gydytoju odontologu suderinti dantų protezavimo paslaugų teikimo laiką, mastą ir kitas šių paslaugų teikimo sąlygas. Jeigu asmuo laiku neatvyksta ir nepateikia prašymo paslaugų teikimą atidėti vėlesniam laikui, jis išbraukiamas iš laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašų.

Kauno teritorinės ligonių kasos inf.