Ypač tyras alyvuogių aliejus turi daug Omega-6 riebalų rūgščių, kurios neleidžia organizmui reaguoti į uždegimo procesus tokių lėtinių būsenų kaip širdies ligos ir artritas atveju. Tačiau daugelis žmonių alyvuogių aliejų naudoja kepimui užuot rinkęsi kitų rūšių aliejų. 

Kadangi alyvuogių aliejus yra mažiau apdorotas negu kiti aliejai, jis pasižymi žema kaitinimo riba – temperatūra, nuo kurios pradeda kisti naudingos medžiagos.

Kai aliejai pasiekia savo kaitinimo ribą, pradeda keistis jų cheminė sudėtis ir atsirasti daugiau laisvųjų radikalų – žalingų molekulių, galinčių pakenkti organizmo ląstelėms. Taigi alyvuogių aliejus nėra tinkamas aukštai kepimo temperatūrai. Geriausia palikti jį padažams ir marinatams.

Morkas virkite vandenyje, o ne garuose

Italų mokslininkai nustatė, kad palyginus su šviežiomis ir garuose virtomis morkomis, vandenyje virtos morkos turi daugiau karotenoidų – antioksidantų, kuriuos organizmas naudoja gamindamas vitaminą A, reikalingą augimui, reprodukcijai, imunitetui, sveikai odai, akims ir plaukams.

100 g virtų morkų taip pat turėjo 28 mg vitamino C – vos pora miligramų mažiau negu šviežios morkos (31 mg vit. C) ir kur kas daugiau negu garuose virtuose morkos (19 mg vit. C).

Plikykite arbatą bent 1 min.

Arbatoje yra antioksidantų polifenolių, kurie apsaugo širdies ląsteles. Polifenoliai išsiskiria tik tada, kai arbata yra kaitinama. Pakanka arbatą plikyti 1 - 4 min., kad tai įvyktų, sako mitybos specialistė Carrie Ruxton.

Didžiosios Britanijos mitybos fondas atliko vieną tyrimą, kuris nustatė, kad geriant arbatą su pienu organizmas prasčiau pasisavina polifenolius, tačiau kiti ekspertai tvirtina, kad pienas nedaro tokio efekto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją