Specialistai išsiaiškino, kad dvylikamečio vaiko svoris, cholesterino lygis bei kraujospūdis leidžia numatyti, kokių sveikatos sutrikimų turės jo tėvai per artimiausius tris dešimtmečius. Todėl daktaro Charleso J. Gluecko vadovaujama mokslininkų grupė iš Žydų ligoninės Cicinatyje ragina keisti požiūrį į vaikų sveikatos tikrinimą.

Tyrime dalyvavo 852 mokiniai. Mokslininkai matavo jų cholesterino bei trigliceridų kiekį, kūno masę ir kraujospūdį. Tyrimas buvo pakartotas praėjus 26 metams. Tirti buvo ir jų tėvai.

47 procentais visų atvejų iki to laiko vienas iš tėvų jau buvo patyręs širdies smūgį, insultą arba jam reikėjo pašalinti arterijų blokavimą. 37 procentais atvejų tėvams vystėsi diabetas. Taip pat nustatyta, kad tie tėvai, kurių dvylikamečiams vaikams buvo nustatytas padidėjęs kraujospūdis, du kartus dažniau turėjo problemų su širdimi ir kraujagyslėmis.

Blogi vaikų sveikatos rodikliai didino tėvų sveikatos problemų riziką bet kokiame amžiuje. Jeigu vaikas turėjo viršsvorio, diabeto ir hipertonijos tikimybė tėvams išaugo du kartus. Gali būti, kad šis ryšys yra sąlygotas fakto, jog dauguma tėvų reguliariai tikrina vaikų sveikatą, pamiršdami tai padaryti patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)