Visame pasaulyje gimdos kaklelio vėžys yra antra pagal dažnumą vėžio forma, pasireiškianti jaunesnėms nei 45 metų moterims. Statistika rodo, kad kasmet ligos atvejų daugėja. Manoma, kad 2050 metais bus apie milijoną naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Gimdos kaklelio vėžys atsiranda dėl nuolatinės vėžį sukeliančių žmogaus papilomos virusų infekcijos (ŽPV). Virusas lengvai plinta lytinių santykių metu, tačiau tam nebūtinas lytinis aktas – virusas gali būti perduodamas ir liečiantis genitalijų srities odai. Taigi, net prezervatyvai negali apsaugoti nuo užsikrėtimo virusu.

Nuolatiniai onkogeniniai ŽPV tipai pradeda keisti ląsteles ir sukelia tokių pokyčių, dėl kurių gali išsivystyti gimdos kaklelio vėžys. Moteris to gali ir nepastebėti, nes ankstyvose ligos stadijose moteris gali nieko nejausti. Rizikos veiksniai – lytinių partnerių kaita, gausus rūkymas, ilgalaikis oralinių kontraceptikų vartojimas, trys ar daugiau nėštumų, susilpnėjusi imuninė sistema.

„Liūdniausia, kad ankstyvose stadijose yra sunku nustatyti, ar moteris serga gimdos kaklelio vėžiu, nes nėra jokių aiškesnių simptomų, - kad ši liga itin paslaptinga tikina Kauno „Naujosios klinikos“ šeimos gydytoja Laima Mickevičienė. – Turėtumėte atkreipti dėmesį, jei jus vargina lėtinis juosmens skausmas, kraujavimas tarp mėnesinių arba skausmas bei kraujavimas lytinių santykių metu ar makšties išskyros“. Tačiau tai gali būti ir jau paūmėjusio vėžio simptomai.

„Jei moterys reguliariai tikrintųsi, dauguma ikivėžinių pokyčių būtų nustatomi ir pagydomi nespėjus išsivystyti vėžiui. Tad kviečiu visas moteris apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kad kartą metuose joms būtų atlikti citologiniai tyrimai“, - būti dėmesingoms savo sveikatai ragina gydytoja L. Mickevičienė.

Medikė taip pat skatina nepamiršti itin veiksmingos pirminės prevencijos priemonės – vakcinos. Skiepytis rekomenduojama kuo jaunesniame amžiuje, tad dėl dukros ateities turėtų pasirūpinti kiekviena mama.

Medicinos įstaigose kaip tik vykdoma prevencinė programa, skirta moterų nuo 25 iki 60 metų amžiaus gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencijai. Vieną kartą per 3 metus kiekviena šio amžiaus moteris yra tikrinama nemokamai. Net 80 proc. šia liga susirgusių moterų galėtų pasveikti, jei liga būtų pastebėta laiku ir kuo anksčiau būtų pradėtas gydymas. Moterys, kurios reguliariai nesitikrina, apie penkis kartus labiau rizikuoja susirgti gimdos kaklelio vėžiu.