Žmonės nesiskundžia

„Mes nesame susidūrę su tokia problema. Nebent galėjo būti atsitiktinis, trumpalaikis atvejis“, - teigė „Impuls“ rinkodaros ir pardavimų vadovas Rolandas Čečkauskas. Anot pašnekovo, visuose „Impuls“ klubuose patalpos yra labai erdvios, čia teikiamas didelis spektras paslaugų, todėl spūstys vienoje vietoje tiesiog negali susidaryti.

„Juk patalpos suprojektuotos tokiam žmonių skaičiui, kiek yra persirengimo spintelių – daugiau žmonių tiesiog negali būti. Beje, turime savo puslapį socialiniame tinkle „Faceebook“, kur klientai tikrai nesikuklina išsakyti tai, kas jiems nepatinka. Peržiūrėjęs įrašus minėtos problemos neradau“, - sakė R. Čečkauskas.

Pašnekovo teigimu, problemas, kurios kelia nepatogumų klientams, stengiamasi spręsti operatyviai, tačiau dėl žmonių grūsties pirtyse dar niekada nebuvo sulaukta skundų.

„Susiduriame tik su tam tikrais nepakankamais higienos įpročiais. Vakarų Europos šalyse, kur tokio pobūdžio komercinės paslaugos teikiamos jau seniau, žmonės elgiasi šiek tiek kitaip. Pavyzdžiui, ten yra savaime suprantamas dalykas, kad ant treniruoklio reikia pasitiesti rankšluostį, o ką jau kalbėti apie pirtį“, - teigė R. Čečkauskas.

Saunoje žmogui reikia vieno kvadratinio metro

Kaip DELFI aiškino Vilniaus visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė, egzistuoja higienos norma, kurioje nurodomas plotas, tenkantis vienam pirties lankytojui. Jei žmonių į pirtį sueina daugiau, tai jau galima traktuoti kaip higienos normos pažeidimą. Kad būtų laikomasi higienos normos, turėtų užtikrinti verslo atstovai – šiuo atveju sporto ir pramogų parko darbuotojai.

Pagal higienos normą, sauso karšto oro pirtyje žmogui turi likti vienas kvadratinis metras, garinėje ar drėgnoje pirtyje – 1,2 kvadratinio metro, infraraudonųjų spindulių pirtyje – 0,8 kvadratinio metro. Taip pat higienos normoje nurodyta, kad prie įėjimo į pirtį turi būti pakabinta instrukcija, kaip naudotis pirtimi.

„Tik nežinau, ar šiose instrukcijose būna parašyta, kad į pirtį gali eiti tik tiek žmonių, kokiam jų skaičiui ji suprojektuota. Žinia, higienos normoje nerasite tiesiogiai parašyta, kad pirtyje negalima stovėti. Tačiau kai skaitai higienos normą – apie reikalavimus pirties įrengimui, kiek reikia suolų, kaip jie statomi ir pan., viskas labai aišku, kad žmonių negali būti daugiau nei leidžiama.

Nustatytas plotas vienam žmogui pagrįstas atliktais tyrimais: kiek reikia ploto, kad būtų užtikrinta oro kokybė. Mat, be anglies dvideginio, kurį iškvepiame, prakaituojant išsiskiria amoniakas, kitos medžiagos, o privalomas vėdinimas pirtyje paskaičiuotas atsižvelgiant į žmonių skaičių, kuris paskaičiuojamas pagal higienos normą“, - pasakojo specialistė.

Anot pašnekovės, karštis yra didelis krūvis širdžiai, todėl medikai primygtinai nerekomenduoja eiti į pirtį sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis – neretai tai būna ir parašyta pirties naudojimosi instrukcijose. Mat nutinka visokių nelaimingų atsitikimų – žmonės alpsta, juos ištinka infarktai. Jei žmogus pirtyje stovi, jo širdis dar apkraunama papildomai.

A. Razmienė pabrėžė, kad ši higienos norma – viena iš nedaugelio, apibrėžiančių su visuomenės sveikata susijusius reikalavimus tam tikro pobūdžio patalpoms.

„Anksčiau buvo viskas reglamentuota, po to viskas panaikinta ir dabar jau matome, kad tai nėra gerai. Šiuo metu egzistuoja nuostata, kad reikia suteikti daugiau laisvės verslui, mažiau jį varžyti, bet ir verslininkai nelabai patenkinti, nes jie irgi nebežino, kas galima, o kas – ne. Pavyzdžiui, įsigyjant patalpas turi gi būti kažkoks orientyras, kokio reikės ploto savo veiklai, kokie jam keliami reikalavimai“, - teigė A. Razmienė.

Anot jos, kai tokio reglamentavimo nėra, verslininkai įsigyja patalpas ir po to paaiškėja, kad jos netinkamos. Arba vartotojai patiria nepatogumų, pradeda skųstis, tačiau tokiais atvejais sunku nustatyti, kas yra teisus. Tuo tarpu kitų šalių teisės aktuose visi reikalavimai aprašyti labai smulkmeniškai. Žinoma, reikalavimai esą turi būti protingi, tačiau daugiau tikslumo ir aiškumo labai reikia. Ir kalbant apie korupciją būtų labai gerai – kai viskas labai aiškiai surašyta, neįmanomos manipuliacijos išduodant leidimus.

Kaip elgtis pirtyje

Profesionalūs pirtininkai pataria į pirtį eiti neprisivalgius. Prieš pirtį rekomenduojama išgerti šiltos žolelių arbatos. Mat arbata skatina prakaitavimą. Jokiu būdų prieš pirtį negalima gerti alkoholio. Kad geriau atsivertų odos poros, taip pat verta palįsti po dušu ir nenusišluostyti.

Pirtyje nereikėtų aktyviai kalbėti – daug sveikiau atsipalaiduoti ir ramiai pabūti, kol pajausite, kad darosi labai karšta ir norisi išeiti. Pajutus tai, anot pirtininkų, negalima ilgiau kamuotis, nes taip organizmas signalizuoja, kad jam per didelis krūvis. Būnant pirtyje sveika atsigulti, kad tektų vienoda temperatūra tiek kojoms, tiek galvai. Jei sunku kvėpuoti sausu, karštu oru, galima sudrėkinti vantą ir kvėpuoti pro ją. Galvą reikėtų pridengti medvilniniu arba lininiu audiniu, kuris saugos galvą nuo karščio.

Išėjus iš pirties pirmą kartą, rekomenduojama apsiprausti vėsiu, bet ne šaltu vandeniu, ypač jei nesate labai užsigrūdinę, ramiai pasėdėti 10-15 min. ir tik tuomet vėl eiti į pirtį. Išėjus iš pirties antrą kartą jau galima paplaukioti baseine ar apsipilti šaltu vandeniu. Pailsėjus galima eiti į pirtį trečią kartą.

Daugiau nei tris kartus specialistai pirtyje lankytis nepataria. Taip pat labai svarbu jausti savo kūną, nes per ilgai būnant pirtyje padažnėja širdies plakimas, dėl padidėjusio kraujospūdžio gali skaudėti ar svaigti galva. Paskutinioji galutinė procedūra po pirties turi būti apsiprausimas su muilu ir šiltu vandeniu. Taip pat būtina atsigerti – šiam tikslui ypač tinka mineralinis vanduo, kuris atstato prakaituojant prarastus mikroelementus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją