„Prieš 30 metų atsimenu ažiotažą, nežinomybės jausmą apie baisų virusą, kuris žudo jaunus žmones. O dabar džiaugiuosi, kad kovodami su juo mes taip pažengėme į priekį. Mes kalbame apie šią ligą garsiai ir nepaisydami jokių ją kaustančių stigmų“, – po flashmobo kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Flashmobas įvyksta tada, kai iš anksto susitarusi žmonių grupė netikėtai viešoje vietoje – gatvėje, prekybos centre, prie lankomų objektų ir pan. –  atlieka tam tikrus sinchroniškus veiksmus ir po to staiga išsiskirsto. Vienas esminių bet kurio flashmobo tikslų yra bent akimirkai sukelti sumaištį viešojoje erdvėje, kūrybingu būdu  atkreipti visuomenės dėmesį į tam tikrus socialinius reiškinius.

Ketvirtadienį minint Pasaulinę AIDS dieną grupė jaunų žmonių staigiai, lyg iš niekur, susibūrė Atgimimo aikštės viduryje ir lygiai pusvalandis po vidurdienio vienu metu į viršų iškėlė dėlionės dalis. Galiausiai ji susidėjo į vieną žinutę – „Užteks tylėt. AIDS plinta“. Neilgai trukus flashmobo dalyviai perbėgo į aikštės kraštus ir nieko apie akciją nenutuokiantys praeiviai aikštėje tapo flashmobo dalimi. Taip pat greitai galima tapti ir ŽIV užsikrėtusiu asmeniu. Daugiau įspūdžių – fotogalerijoje.

Akcijos dalyviai ir organizatoriai džiaugiasi, kad šis ilgai brandintas „Užteks tylėt.“ flashmobas pagaliau įvyko bei bent akimirkai vėl atkreipė žmonių dėmesį į ŽIV ir AIDS, o kai ką galbūt net paskatino išsamiau pasidomėti šiuo žaibišku greičiu plintančiu virusu. Be to, sergančiųjų AIDS ir nešiojančiųjų ŽIV Lietuvoje irgi daugėja.

Vilniuje kartu su „Eurobasket 2011“ prasidėjusio socialinio projekto „Užteks tylėt.“ iniciatoriai ULAC, Pasaulinės kovos su AIDS dienos paminėjimo akciją Klaipėdoje surengė ne šiaip sau. 1989 m. būtent šiame mieste nustatytas pirmasis ŽIV atvejis Lietuvoje. Šiuo virusu užsikrėtė jūreivis iš Klaipėdos. Tačiau tuo metu ŽIV jau plito JAV ir gana intensyviai.

„Užteks tylėt.“ kampanijos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, susijusias su ŽIV/AIDS ir skatinti visuomenę sąmoningai rūpintis savo bei aplinkinių sveikata ir atlikti nemokamą ŽIV tyrimą.

„Užteks tylėt.“ inicijuoti renginiai sulaukė didelio spaudos dėmesio ir jau paskatino šimtus žmonių Lietuvoje nemokamai ir konfidencialiai atlikti ŽIV tyrimą. Deja, ne visi rezultatai buvo neigiami. Tačiau medicina progresuoja, ir laiku nustačius ŽI virusą, žmogus gali gyventi ilgą ir pilnavertį gyvenimą.

Nemokamą ŽIV tyrimą Lietuvos žmonės gali atlikti iki šių metų gruodžio 31-osios dienos. Norint sužinoti, kur galima nemokamai pasitikrinti, apsilankykite www.aids.lt

Kampaniją palaiko Linas Kleiza, Jazzu, Viktoras Diawara, Ineta Stasiulytė, Deividas Meškauskas, Robertas Javtokas, savo noru viešai atlikęs ŽIV tyrimą, ir kitos Lietuvos sporto ir scenos žvaigždės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją