Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys BNS sakė, jog pažymas apie kvalifikaciją, kurios galioja ES šalyse, šiemet pasiėmė 3,2 proc. šalies medikų. Anot jo, 3 proc. riba perkopta pirmąkart per 10 metų.

Ministras pabrėžė, kad tai nereiškia, jog būtent tokia medikų dalis tikrai emigruos, mat kol kas išvykstantys medikai nėra įpareigoti pranešti apie tai, tokios pareigos nėra ir juos priimančioms užsienio šalims.

"Tai yra ne realiai išvykstančių (skaičius - BNS), nes tokio, kas realiai išvyko, nėra nei registro, nei galimybės sukontroliuoti. Tai skaičiuojama pagal atitinkamo dokumento, pažymos apie turimą kvalifikaciją ir licenciją, kuri galiotų ES valstybėse, gavimą Sveikatos apsaugos ministerijoje", - BNS sakė ministras.

ES Ministrų Taryboje, jo teigimu, svarstoma, kad reikėtų kurti bendrą ES migruojančių medikų registrą - tokiu atveju informaciją apie įdarbinamus medikus iš užsienio valstybės turėtų pateikti vienos kitoms, ją teikti privalėtų ir gydymo įstaigos.

Dabartinė situacija Lietuvoje, pasak R.Šukio, kol kas grėsmės šalyje nekelia, tačiau viršijus 3 proc. ribą, jau reikėtų tuo susirūpinti ir imtis priemonių, kad situacija neblogėtų.

"Daugelis valstybių pripažįsta, kad Lietuvos situacija iš esmės yra šiandien dar gera ir grėsmės nėra, tačiau susirūpinti verta. (...) Bendra metodika, kad jeigu viršija 3 proc., tada jau valstybės turi ieškoti priemonių, kad tikrai pradėtų rūpintis, kad tai gali kelti jau tam tikrų grėsmių, kad specialistų trūks", - kalbėjo jis.

R.Šukys sakė, kad labiausiai rūpintis turėtų mažesni miestai ir rajonai - ministro nuomone, vietos valdžia provincijoje turėtų imtis intensyvesnių priemonių jauniems medikams pritraukti.

"Tai nebe valstybės masto klausimai, o atskirų rajonų, regionų klausimas, kaip pritraukti, suinteresuoti jaunus, baigusius rezidentūrą gydytojus, iš anksto suinteresuoti, galbūt finansuojant jų studijas, mokant papildomas stipendijas, sutartimis įsipareigojant suteikti gyvenamąjį plotą ir kitas socialines garantijas ir pagalbą įsikuriant ir persikeliant", - kalbėjo ministras.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius savo ruožtu tvirtino, jog jungtinis Sveikatos mokslų universitetas šiais metais viršijo visų per nepriklausomybės atkūrimo laikotarpį priimtų studijuoti skaičių, o kitiems metams tiksliniam medikų studijų finansavimui jau numatyta "bent keli milijonai litų".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją