Pensininkė spalio 12 dieną šiltnamyje nusibrozdino dešinės kojos blauzdą, kuri netrukus supūliavo. Dėl žaizdos anykštėnė į polikliniką kreipėsi tik po penkių dienų. Ji iškart buvo paskiepyta nuo stabligės ir paguldyta į ligoninės chirurgijos skyrių. Išoperavus žaizdą, pradėjo ryškėti klinikiniai stabligės požymiai – ligonei pradėjo tempti veidą, ėmė skaudėti gerklę. Moteris buvo išvežta į Panevėžio apskrities ligoninę, tačiau medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad stablige dažniausiai suserga vyresnio amžiaus žmonės, dirbantys žemės ūkyje.

Pavojus užsikrėsti stablige padidėja prasidėjus darbams sode ar darže, nes šios ligos sukėlėjai yra labai plačiai paplitę gamtoje. Grėsmė susirgti kyla tada, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą. Šia liga paprastai užsikrečiama susižeidus žemėtu kastuvu ar šakėmis, įsipjovus ar įsidrėskus.

Užsikrėsti stablige galima ir namie – įsipjovus nešvariu peiliu skutant bulves, valant žemėtas daržoves.

Stabligės sukėlėjas, į žmogaus organizmą patekęs per burną, ligos nesukelia. Tai viena iš nedaugelio užkrečiamųjų ligų, kai nuo ligonio žmogus neužsikrečia.

Kokie yra stabligės simptomai? Pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia praėjus savaitei po užsikrėtimo, bet gali išryškėti ir po kelių dienų ar net mėnesių. Liga prasideda trumpalaikiu raumenų trūkčiojimu. Vėliau ligonį ima kamuoti įvairaus stiprumo raumenų spazmai. Raumenų spazmus sukelia stabligės sukėlėjai, kurie, patekę į gilią žaizdą, pradeda gaminti stiprų nuodą. Nuo skausmingų raumenų spazmų gali lūžti net kaulai ir dantys.

Lietuvoje kasmet registruojami pavieniai stabligės atvejai, kurie kartais baigiasi mirtimi.

Vienintelė patikima apsaugos nuo stabligės priemonė– skiepai. Kūdikiai stabligės vakcina skiepijami kartu su difterijos ar kokliušo bei kitokių komponentų turinčiomis vakcinomis. Paaugliai ir suaugusieji stabligės vakcina skiepijami kartu su difterijos vakcina (viena vakcina nuo dviejų ligų). Palaikomosios vakcinos dozės suaugusiesiems rekomenduojamos kas 10 metų. Planiniai nemokami skiepai nuo difterijos ir stabligės skiriami vyresniems nei 26 metų žmonėms.

Utenos apskrities gyventojams, vyresniems nei 26 metų, nuo 2009 metų buvo nuolat primenama apie nemokamus skiepus nuo difterijos ir stabligės, tačiau pasiskiepijo tik 1091 žmogus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją