Gėrė ir užkando meduoliais

Pedagogė Deimantė Karlonienė pasakojo, kad jos vyras pieną, kuriame rasta negyva pelė, pirko sekmadienį vienoje Priekulės parduotuvėje.

Vyrai įsigijo du pakelius šio produkto, kurį gamina bendrovė „Pieno žvaigždės“. Anot klaipėdietės, nė vienas jų jokių įtarimų nesukėlė.

Moteris pasakojo, kad tą pačią dieną po darbų jos vyras, tėvas ir paauglės dukros gėrė pieną su meduoliais.

„Vienas pieno pakelis buvo normalus. Pilstant kitą, prieš galą užčiuopėme, kad kažkas yra viduje. Iš pradžių manėme, jog gal tai polietileninės plėvelės gabalas, tačiau apčiupinėjome ir supratome, kad tai pelė. Užčiuopėme net uodegą“, – prisiminė moteris.

Radinys supykino vyrus

Klaipėdietė pasakojo, kad pati pieno nelabai mėgsta. Išgeria gurkšnį nebent su bandele. Tačiau vyrui, tėvui ir dukroms jis patinka.

„Supratę, koks siurprizas viduje, vyrai puolė į tualetą vemti. Pati visą dieną neišėjau iš tualeto. Nežinau, ar tai stresas, ar reakciją į pieną. Dukroms bijojau net pasakyti, bet jos suprato, kad kažkas ne taip. Jausmas baisus. Dvejus metus į pieną negalėsiu žiūrėti, kol viskas pasimirš“, – neslėpė moteris.

D.Karlonienė pasakojo, kad vyras su pieno pakeliu nuvažiavo į parduotuvę, kurioje jį pirko. Pardavėja susisiekė su tiekėjais ir pranešė apie šį atvejį. Parsivežtą pakelį atgal moteris įdėjo į šaldymo kamerą.

„Norėjau iš karto kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tačiau buvo ilgasis savaitgalis. Teko pakelį su pienu laikyti“, – tvirtino moteris.

Bijo platinamų ligų

Vakar klaipėdietė susitiko su pieno gamintojo atstovais. Anot D.Karlonienės, šie klausė, kaip atlyginti patirtą žalą, prašė neviešinti, užtikrino, kad tai ne jų kaltė.

„Žmonės turi žinoti tokius atvejus“, – teigė klaipėdietė.

Klaipėdietės žodžiais, bendrovės atstovams užkliuvo, kad maišelis, kuriame rasta pelė, buvo maždaug centimetru trumpesnis nei įprastas, kurį atsivežė parodyti.

Dėl radinio pakelyje moteris kreipėsi į Klaipėdos valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

„Norėjau, kad ištirtų pelę, ar ji neplatino kokių ligų. Tačiau sakė, kad tokie tyrimai neatliekami. Praėjo kelios dienos, blogai nesijaučiame. Gal nieko nebus?“ – svarstė klaipėdietė.

Gaminant patekti negalėjo?

Laikinai bendrovės „Pieno žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Aušrys Baravykas pabrėžė, kad pelė į pieno pakelį gaminant negalėjo patekti.

„Tai galiu užtikrinti šimtu procentų. Fiziškai negalėjo patekti. Yra gamybos procedūros. Po jų liktų tik pelės faršas. Iškilus tokioms situacijoms, žmonės kreipiasi ne į žurnalistus, o į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą“, – akcentavo A.Baravykas.

Vadovo nuomone, pelė į pakelį galėjo pakliūti tik pas vartotoją. Panašių atsitikimų yra buvę kituose miestuose. Niekada nebuvo nustatyta, kad kaltas gamintojas.

Vienu atveju paaiškėjo, kad pelė į pakelį įlindo pas žmogų namuose, nors pieną šis laikė šaldytuve. Pasak A.Baravyko, kartą kalbant su aludariais paaiškėjo, kad pelės įlenda ir į alaus butelį, nors tai ir atrodo neįmanoma.

„Labai nemalonus atvejis. Lauksime tyrimų išvadų. Gyvename teisinėje valstybėje, tegu tarnybos tiria. Buvome susisiekę su vartotoja, siūlėme jai pažiūrėti filmuotą medžiagą, kaip vyksta gamyba, apsilankyti pas mus ir viską apžiūrėti, įsitikinti, kad graužikas tikrai negalėjo patekti į pieną. Tačiau ji nesileido į kalbas. Atsisakė“, – pasakojo vadovas.

Graužikas nebūtų pralindęs

D.Karlonienė pakelyje buvo prakirpusi nedidelę skylę, kad ištekėtų pienas. Anot moters, pro ją pelė tikrai negalėjo įlįsti į pakelį.

Moteris kartu su dienraščio „Klaipėda“ žurnalistais perkirpo pakelį ir rado graužiką.

„Gamintojų atstovai mano, kad mes įdėjome pelę, bet taip tikrai nėra. Skylė per maža – neįmanoma būtų sukišti. Kol pakelyje pienas, pelės ir neužčiuopsi“, – pastebėjo moteris.

To Klaipėdoje dar nėra buvę

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža tvirtino, jog pagal gautą skundą bus atliktas tyrimas. Tačiau pridūrė, kad situacijos vertinti vienareikšmiškai nereikėtų.

„Reikia išsiaiškinti, kada buvo pirktas pienas, ar iš karto pastebėta pelė, kur jis buvo laikytas“, – teigė A.Bauža.

Pasak viršininko, pieno gamybos procedūros yra sudėtingos. Kol patenka į pakelį, pienas teka pro filtrus. Tokios įmonės yra aukšto lygio, rengia savikontrolės kampanijas.

„Viskas paaiškės po tyrimo. Tokių atvejų Klaipėdoje nėra buvę“, – pabrėžė A.Bauža.

Įvairūs kiti gyviai maisto produktuose klaipėdiečiams gyvenimą yra apkartinę ne kartą. Ryžiuose, grikiuose buvo aptikta vabzdžių lervų, o saldainiuose – kirmėlių.