Tai po tyrimo konstatavo sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta komisija.

Komisija šių metų spalio 13 ir 14 d. atsitiktinės atrankos būdu paėmė tyrimui Vilniaus apskrityje esančiose kraujo donorystės įstaigose bei keliose asmens sveikatos priežiūros įstaigose kraujo komponentus (eritrocitus), juos pristatė į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Laboratorinės diagnostikos centrą. Komisija šiame centre taip pat stebėjo kraujo komponentų kokybės kontrolės hemoglobino tyrimą.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Audriaus Klišonio, kuris cituojamas ministerijos pranešime, atliekant pirminį kraujo bandinių (segmentų), skirtų kontrolei, o ne perpylimui, tyrimą, dviejuose mėginiuose buvo nustatytas žemesnis hemoglobino kiekis.

Vienas mėginių buvo iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės kraujo centro (vadovė dr. Emilija Kazlauskienė), antrasis – iš Nacionalinio kraujo centro (NKC, vadovas Vytenis Kalibatas).

Atliekant pakartotinį tyrimą, paėmus kraują tiesiai iš maišelių, nustatyta, kad abiem atvejais kraujo komponentai atitinka sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytus hemoglobino parametrus.

Tokiu būdu komisija po tyrimo konstatavo, kad hemoglobino kiekis tirtuose kraujo komponentuose atitinka kraujo ir kraujo komponentų kokybės ir saugos reikalavimuose nustatytus hemoglobino kiekio parametrus.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro A. Klišonio, ministerija ir toliau vykdys atrankinę kraujo komponentų patikrą tiek donorystės centruose, tiek asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Dėl dabartinės ligoninių aprūpinimo krauju sistemos didelis triukšmas buvo kilęs šį vidurvasarį.

Ir Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL), ir nepriklausomoje laboratorijoje atlikti kraujo tyrimai liudijo, kad NKC paruoštoje eritrocitų masėje gerokai mažiau hemoglobino nei nustatyta norma.

Surinkusios duomenų Seimo narės Agnė Bilotaitė ir Dangutė Mikutienė liepos viduryje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamos ištirti, ar NKC ir jo darbuotojai, gamindami kraujo komponentus, sąmoningai neteikė gydymo įstaigoms prastos kokybės kraujo preparatų, siekdami finansinės naudos.

Tačiau NKC vadovas Vytenis Kalibatas irgi kreipėsi į prokurorus prašydamas atlikti ikiteisminį tyrimą dėl RVUL galimai suklastotų kraujo tyrimų rezultatų.