„M.Marcinkevičius įstatymo nepažeidė. Komisija atlikusi tyrimą nustatė, kad jis nedalyvavo rengiant, svarstant ar priimant sprendimus dėl leidimų suteikimo atlikti klinikinius tyrimus jo vadovaujamoje gydymo įstaigoje ar dėl šioje įstaigoje vykdytų klinikinių tyrimų inspekcijos rezultatų“, - BNS sakė VTEK atstovė Gintarė Norkūnaitė.

„Taip pat komisija negavo duomenų apie M.Marcinkevičiaus darytą poveikį Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, kuri ir sprendžia minėtus klausimus“, - sakė ji.

Į VTEK dėl M.Marcinkevičiaus kreipėsi Seimo Sveikatos reikalų komitetas (SRK). Jis prašė išsiaiškinti, ar ministro patarėjas nenusižengė įstatymams, kai Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, būdama Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi institucija, inspektuoja ir nustato pažeidimus, susijusius su vaistinių preparatų klinikiniais tyrimais M.Marcinkevičiaus vadovaujamoje gydymo įstaigoje, ir neskiria už juos sankcijų.

Taip pat SRK teigė, kad M.Marcinkevičius galėjo pasinaudoti užimama padėtimi, siekdamas kuo daugiau klinikinių tyrimų nukreipti į savo vadovaujamą įstaigą.

Seimo komiteto narė „darbietė“ Dangutė Mikutienė anksčiau teigė iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos gavusi duomenų, jog Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centrui iš viso išduota 17 leidimų atlikti vaistinių preparatų klinikinius tyrimus. Iš jų 12 leidimų išduota nuo 2006 metų. Anot parlamentarės, tai didžiulis tyrimų skaičius, nė viena gydymo įstaiga Lietuvoje tiek klinikinių tyrimų neatlieka.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys, antradienį žurnalistams komentuodamas VTEK sprendimą, tvirtino, kad jam abejonių kelia Seimo komiteto elgesys, mat jau ne kartą tarnybinės etikos sargai neaptinka pažeidimų. Anot jo, dėl to paties M.Marcinkevičiaus buvo du skundai.

„Tiek dėl mano patarėjo M.Marcinkevičiaus jau antrą kartą, beje, pagal antrą kreipimąsi arba Sveikatos reikalų komiteto narių, arba pačio komiteto VTEK nusprendžia, kad pažeidimo nėra. Suprantu ir nekvestionuoju teisės kreiptis, tačiau manau, kad tie kreipimaisi, kadangi jie sukelia tam tikrų abejonių ir žeidžia pasitikėjimą visa sveikatos apsaugos sistema, Sveikatos apsaugos ministerijos darbu, manau, kad turėtų būti atsakingi ir pasverti“, - tvirtino ministras.

Jis vylėsi, kad pastarasis VTEK verdiktas „bus tas verdiktas, kuris galbūt ateityje iš tiesų leis tikėtis atsakingesnio požiūrio į tokį žingsnį, kaip kreipimasis“.

Pats sveikatos apsaugos ministro patarėjas yra sakęs nesąs atsakingas už jo vadovaujamame centre atliekamus klinikinius tyrimus.

Ministerijos tvirtinimu, puse etato ministro patarėju dirbantis M.Marcinkevičius negalėjo daryti įtakos Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, nes farmacijos sritį kuruoja viceministrė, o pagal įstatymą ministro patarėjas nevykdo viešojo administravimo funkcijų - savarankiškai negali duoti raštiškų ar žodinių pavedimų Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių institucijų darbuotojams ir vadovams.

Minėtame centre atliekami tyrimai atsidūrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje. Balandį STT Vilniaus valdybos pareigūnai Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje ir Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centre atliko dokumentų poėmius. Poėmiai padaryti vykdant ikiteisminio tyrimo veiksmus baudžiamojoje byloje dėl galimo dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi. Šis tyrimas vis dar nebaigtas, BNS informavo STT.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas yra sakęs, kad tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog Psichikos sveikatos centre galėjo būti atliekami neteisėti biomedicininiai tyrimai su žmogumi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją