Paskutinį kartą stabligė Kauno mieste registruota praėjusių metų spalį. Susirgusioji - taip pat garbaus amžiaus moteris, mėgusi padirbėti darže. Kauno regione po vieną susirgimo stablige atvejį diagnozuota 2002 m. Kėdainių rajone, 2005 ir 2007 metais Prienų rajone.

Lietuvoje praėjusiais metais registruoti 2 stabligės atvejai, iš kurių vienas baigėsi mirtimi.

Stabligė – ūmi, įvairaus stiprumo raumenų spazmais pasireiškianti liga, kuri gali baigtis mirtimi. Stabligės sukėlėjas – bakterija Clostridium tetani yra labai plačiai paplitusi gamtoje, aptinkama įvairiausių gyvūnų, taip pat ir žmogaus žarnyne.

Stabligės sukėlėjas į žmogaus organizmą patekęs per burną ligos nesukelia. Grėsmė susirgti kyla tada, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač – į dirvožemiu užterštas gilias durtines žaizdas. Pavojingos yra bet kokios žaizdos, sunkesni nudegimai. 

Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi. Užsikrėtus, pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po savaitės, bet gali būti ir po kelių dienų ar mėnesių. Sukėlėjas, patekęs į bedeguonines sąlygas (gilios durtinės žaizdos), pradeda daugintis ir gaminti egzotoksinus. Toksinas paveikia įvairias nervų sistemos struktūras, kas sukelia stiprius raumenų susitraukimus, bei kitus negalavimus.

Pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, „tirpimas" užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo skausmingais raumenų spazmais, kurių trukmė - nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Jei spazmai apima didelių raumenų grupes, būna tokie stiprūs, kad nuo jų lūžta kaulai. Dėl sunkių traukulių priepuolių gali ištikti hipoksija ir mirtis.

Patikimiausia stabligės profilaktikos priemonė – skiepai. Kūdikiai nuo stabligės skiepijami kartu su difterijos, kokliušo ir dar daugiau komponentų turinčiomis vakcinomis. Paaugliai ir suaugusieji nuo stabligės skiepijami kartu su difterijos vakcina. Vėliau palaikomosios vakcinos dozės suaugusiesiems rekomenduojamos kas 10 metų. Traumas patyrę asmenys, kurie nuo stabligės seniai nebuvo skiepyti, taip pat skiepijami tuo pačiu difterijos-stabligės anatoksinu.

Siekiant apsaugoti Lietuvos Respublikos gyventojus nuo susirgimų difterija ir stablige, jų komplikacijų bei mirčių, pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą 2009 m. valstybės biudžeto lėšomis pradėti skiepyti suaugusieji, vyresni nei 26 metų amžiaus asmenys. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai ragina visus vyresnius nei 26 metų amžiaus asmenis, nepraleisti progos nemokamai pasiskiepyti nuo šių pavojingų užkrečiamųjų ligų.

Dėl platesnės informacijos apie skiepijimo atlikimo tvarką, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją