Skaičiuojama, kad deginimo gamykloje Vilniuje, kurioje naikinamos medicininės atliekos, ir ligoninėse dar yra likę per 50 tonų nesudorotų atliekų.

Kad susikaupusios tonos būtų kuo greičiau sunaikintos, nuo ketvirtadienio jos ne tik deginamos – į darbą dar paleistas papildomas autoklavavimo įrenginys.

„Tai toks mišrus įrenginys, kuris ir susmulkina medicinines atliekas, ir nukenksmina tuo pačiu metu. Jos tampa kaip ir buitinėmis atliekomis, kurias galima vežti į sąvartyną“, – sako Audrius Ščeponavičius, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamenato direktorius.

Medicinos atliekos gydymo įstaigose pradėjo kauptis, kai vienintelis šalyje jas naikinęs įrenginys Šiauliuose sustabdė darbą. Susikaupus pavojingam kiekiui atliekų jas leista naikinti leidimo tokiai veiklai neturinčiai įmonei Vilniuje.

Pradėjus kauptis medicininėms atliekoms, jau mėnuo, kai šalyje paskelbta ekstremali padėtis. Specialistai skaičiuoja, kad jei gamykloje Vilniuje medicininės atliekos bus deginamos ir autoklavuojamos pilnu tempu, sankaupų pavyks atsikratyti jau per artimiausią mėnesį.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, sunaikinus susikaupusias atliekas, bus sprendžiama, kaip jas šalinti ateityje: naudoti autoklavavimo įrenginį ar ir toliau leisti deginti įmonei Vilniuje.

Veiklą sustabdžiusi Ūkio ministerijai pavaldi gamykla Šiauliuose atsidūrusi aklavietėje. Darbą ji sustabdė dėl nesutarimų su deginimo įrenginio statytojais. Ministerija yra pripažinusi, kad kol kas nerandama svertų, kaip gamyklą priversti atnaujinti deginimą.