Nacionalinio kraujo centro direktoriaus pavaduotoja Jekaterina Sizova prognozavo, kad iki penktadienio 19 val. į Nacionalinį kraujo centrą ateis pusšimtis kraujo donorų, ir pabrėžė, kad visos brigados akcijos vietose dirbs, kol bus žmonių.

Liepos mėnuo - sunkiausias kraujo centrams. "Rimtų operacijų nemažėja, o kraujo donorų - trūksta. Šią savaitę ligoniams ypač trūko antros grupės kraujo", - Eltai sakė Nacionalinio kraujo centro direktoriaus pavaduotoja.

Nacionalinis kraujo centras aptarnauja Vilniaus ir Klaipėdos krašto ligonines, kuriose, pasak J. Sizovos, atliekama labai daug operacijų, kraujo perpylimų. "Kraujo ir jo produktų atsargas ligoninėms pajėgtume užtikrinti per dieną sulaukę 150 kraujo donorų", - sakė gydytoja. Pirmąją liepos savaitę kraujo davė vidutiniškai 112 žmonių per dieną.

Birželio pabaigoje Nacionalinis kraujo centras kraujo stygiaus nejuto, tačiau, kaip ir ankstesniais metais, liepos mėnesio pradžioje kraujo donorų pastebimai sumažėjo. Pasak gydytojos J. Sizovos, vasarą kraujo pristinga dėl to, kad per atostogas žmonės daugiau keliauja, į užsienius, miestelius ar kaimus išvažinėja aktyviausi kraujo donorai - studentai.

"Šiemet mūsų situacijos nepagerino ir nuo liepos mėnesio 30 proc. sumažėjusi kompensacija donorams už sugaištą laiką, nes tik dalis jų kraujo duoda neatlygintinai", - sakė Nacionalinio kraujo centro direktoriaus pavaduotoja gydymui.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją