JT kovos su AIDS programa (UNAIDS) nurodė, kad 5 mlrd. JAV dolerių, kurie kovai su epidemija buvo skirti praėjusiais metais, kitąmet turės padidėti iki 12 mlrd. dolerių, o po dvejų metų - iki 20 mlrd. dolerių.

Ataskaitoje teigiama, jog Azijai gresia katastrofa, jei regionas nesiims ryžtingesnėmis priemonėmis stabdyti AIDS plitimo. Pasak UNAIDS, Azijoje, kur užregistruojamas ketvirtis visų naujų užsikrėtimo atvejų, epidemija plinta greičiau nei bet kuriame kitame regione.

"Azijos padėtis yra panaši į prieš 15 metų buvusią Afrikoje, - sakė UNAIDS vykdantysis direktorius Piteris Pajotas (Peter Piot). - Tai - netinkamas laikas neteisingai suprasti požymius, nes Azijos laukia lemiami sprendimai užkertant kelią su AIDS susijusiai katastrofai".

Anksčiau prognozuota, kad kovai su AIDS kasmet reikės 10 mlrd. JAV dolerių, nors pareigūnai ir sakė, jog šie skaičiavimai buvo negalutiniai.

Naujoji suma yra pagrįsta išsamia 78 besivystančių šalių poreikių analize. UNAIDS teigimu, lėšos leistų aprūpinti 6 mln. žmonių antivirusiniais vaistais, paremti 22 mln. našlaičių bei tikrinti ir šviesti šimtus milijonų kitų žmonių.

"Toks didelis trūkumas, viena vertus, yra tarptautinės bendruomenės ir pačių šalių nesėkmė, - teigė P. Pajotas. - Tačiau dabar yra daug daugiau lėšų nei buvo prieš dvejus metus". UNAIDS vykdantysis direktorius pripažino, kad reikės rasti ir "nenaudotų išteklių".

Skaičiavimai buvo paskelbti AIDS epidemijai skirtoje metinėje UNAIDS ataskaitoje, tapusioje dar vienu niūriu ligos plitimo įrodymu. Užsikrėtusių asmenų padaugėjo nuo 35 mln. 2001 metais iki 38 mln. 2003-aisiais, o pernai nuo ligos mirė beveik 3 mln. žmonių. Anot UNAIDS, pasauliniai duomenys rodo mažesnį ligos paplitimą nei skelbta ankstesnėse ataskaitose, tačiau tai esą lėmė geresnis duomenų surinkimas kai kuriose valstybėse. UNAIDS pridūrė, kad išlieka bendra didesnio paplitimo tendencija.

Užsikrėtusiųjų asmenų smarkiai padaugėjo Kinijoje, Indonezijoje ir Vietname. Indijoje jų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, padidėjo 500 tūkst. - iki 5,1 mln. Taigi dabar šalis šiuo požiūriu atsilieka tik nuo Pietų Afrikos Respublikos.

Vis dėlto Indijos vyriausybė akcentavo, kad pernai liga plito lėčiau nei 2002 metais. "Indijoje nėra sparčiai progresuojančios AIDS epidemijos", - sakė už kovą su AIDS plitimu atsakingos šalies institucijos vadovas Meenakshi Datta-Ghoshas (Minakšis Data-Gošas).

Ataskaitoje teigiama, kad praėjusių metų pabaigoje vaistus nuo AIDS gavo tik 400 tūkst. besivystančių šalių gyventojų, arba maždaug 7 proc. tų, kuriems reikia gydymo.

Didesnio finansavimo, kuris leistų gydyti daugiau žmonių, poreikis bus svarstomas AIDS skirtoje konferencijoje, kitą savaitę vyksiančioje Bankoke.

UNAIDS ataskaita nurodo ir teigiamus pokyčius, tarp jų sumažėjusį užsikrėtimą AIDS kai kuriose Rytų ir Centrinės Afrikos dalyse. Šis regionas pasižymi vienu iš didžiausių pasaulyje AIDS paplitimu.

Uganda jau seniai yra laikoma šalimi, vykdančia sėkmingiausią prevencijos kampaniją. Tačiau pagerėjo ir kitų vietų duomenys. Pavyzdžiui, Etiopijos sostinėje Adis Abeboje AIDS paplitimas sumažėjo nuo 24 proc. 1995 metais iki dabartinių 11 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją