Svarbu, kad vyras nestypsotų kaip kelmas

Pačios moterys dažniausiai teigia, kad vyro palaikymas gimdymo metu joms buvo labai svarbus. Dar daugiau pagyrų sulaukia vyrai, kurie ne tik palaiko morališkai, bet ir yra išmokę, kaip masažuoti nugarą sąrėmių metu, palaiko moterį vertikalioje padėtyje, kai reikia, laiku padrėkina lūpas, paduoda deguonies kaukę. Trečia kategorija moterų įsitikinusios, kad vyrui tiesiog būtina pamatyti gimdymą, kad jis suprastų, per kokias kančias ateina jų vaikas, ir labiau gerbtų jį pagimdžiusią moterį.

Pačių vyrų savijautą moterys įvairiuose internetiniuose forumuose apibūdina skirtingai. „Kad būtumėte mačiusios jo akis: aš iš skausmo kankinuosi, o tas vargšelis stovi šalia ir nežino, ką daryti, kaip man padėti“, - draugėms atviravo viena mamytė. „Kai jau buvo po visko, mačiau, kad nuėjo veido prausti ir buvo baltas kaip popierius“, - jai antrino kita. Trečia tiesiai šviesiai persakė savo vyro žodžius, kuris neslėpė, kad šlykštesnio vaizdo nebuvo matęs. „Na, žinote, vyrų skrandžiai silpni“, - teisino ji savo antrąją pusę.

Tačiau galima rasti ir sėkmingesnių istorijų. „Kadangi vaikelį kartu planavome, kartu ir gimdyti nusprendėme. Maniau, kad vyras pasibjaurės visu tuo, bet jis jautėsi puikiai. Vėliau visiems gyrėsi galėjęs virkštelę nukirpti. O ir man su juo buvo jaukiau, nes daug laiko teko palatoje praleisti be gydytojos. Jei būčiau buvusi viena, nežinau, kaip viską būčiau ištvėrusi“, - dalinosi dar viena gimdyvė.

Tuo tarpu vyrai dažnai prisipažįsta, kad jei nebūtų visko matę savo akimis, niekada nebūtų supratę, kaip iš tiesų vyksta gimdymas. Štai vienoje televizijos laidoje ,,Skamp“ grupės narys Viktoras Diawara atviravo, kad po gimdymo skambino savo mamai padėkoti už tai, kad ši pagimdė jį. Jam antrinęs šokėjas Deividas Meškauskas prisipažino, kūdikio širdies plakimą per aparatūrą vėliau mintyse girdėjęs dar dvi paras.

Kodėl moterys nenori, kad gimdyme dalyvautų vyras?

Bene dažniausias argumentas, kurį mini vyro dalyvavimo gimdyme priešininkai, susijęs su lytiniu potraukiu. Iš tiesų pasitaiko atvejų, kai vyrai, susipažinę su kita moters fiziologijos puse, pradeda šlykštėtis. Tačiau dar dažniau įvyksta priešingai – santykiai tampa stabilesni, nes vyras už visas patirtas kančias iš tiesų pradeda savo moterį labiau gerbti.

„O kaip, jų manymu, vaikai atsiranda? Gandras atneša? Tokius dalykus vaikams pasakojame, o suaugę žmonės – ne maži vaikai. Mano vyras gimdyme dalyvavo – ir šone stovėjo, ir virkštelę kirpo, ir viską matė, bet niekas nepasikeitė“, - vyriškam silpnumui nepakantumą išsakė vieno internetinio forumo dalyvė.

Tuo tarpu minėtoje televizijos laidoje dalyvavusi dainininkė Ingrida Martinkėnaitė įsitikinusi, kad formalus vyro ,,atstovėjimas“ šalia gimdančios moters nėra nei meilės, nei dėmesingumo įrodymas. „Man gimdymas ir vaikelio laukimas yra kažkas tokio švento, kas duota motinai. Tik ji gali tai ištverti, viską padaryti, kaip geriausia. Vyras gali padėti, bet man pačiai to visai nereikėjo. Jis gali pabūti šalia, kai vyksta sąrėmiai, palaikyti už rankos, bet kai jau tas šventumas vyksta, tai tikrai nesinori nieko, kad būtų šalia, - pasakojo I. Martinkėnaitė. - Baisiausia, kad nežinau, kaip jis reaguos. Aš tada jaudinčiau dėl jo, jis dar labiau jaudintųsi, ir tai man trukdytų susikaupti ir atiduoti visas jėgas tam stebuklui. Aišku, gimdyme nėra daug romantikos ir estetikos, bet tai yra stebuklas ir tai yra duota motinai. Manau, kad reikia tą šventą paslaptį išsaugoti“.

Panašiai mąstančios moterys atvirauja leidžiančios vyrui būti tik sąrėmių metu, bet kai prasideda gimdymas, jam esą geriau išeiti ir netrukdyti moteriai bei medikams atlikti savo darbo. Esą tuomet jos jaučiasi geriau.

Tyrimai šiuo klausimu labai prieštaringi. Yra tyrimų, kurie rodo, kad moterys, kurios gimdė su artimaisiais, pagimdo stipresnius, sveikesnius kūdikius ir joms kur kas rečiau prireikia Cezario pjūvio operacijų. Be to, tokioms moterims keturis kartus mažiau reikia nuskausminamųjų vaistų. Tačiau kiti tyrimai teigia priešingai: kai kuriais atvejais vyro dalyvavimas gimdyme ne tik nepadeda moteriai, bet neigiamai veikia jos psichiką, trukdo gimdymo procesui, gali padidinti Cezario pjūvio operacijos riziką.

Taigi viskas priklauso nuo paties vyro pasiruošimo – kaip jis sugeba susidoroti su situacija, bei pačios poros santykių. Patys gydytojai pastebi, kad moterys, kurių vyrai gimdymo metu stipriai nerimauja, nervinasi ir nesugeba to nuslėpti, iš tiesų gimdo ilgiau, procesas dažniau komplikuojasi, o moteriai likus vienai su akušere ar gydytoju, gimdymo veikla susitvarko.

„Gydytojų nuostata tokia: jei dalyvauja vyras, tegu dalyvauja aktyviai. Mano vyras nežinojo, kaip man padėti. Antrą kartą vyro nebuvo šalia, tačiau gydytojai buvo daug dėmesingesni: šluostė prakaitą, vėsino kaktą, masažavo nugarą. Žodžiu, gavau iš personalo ne tik medicininę pagalbą, bet ir palaikymą. Taigi, mieli vyrai, jei ketinate dalyvauti gimdyme, labai stropiai tam pasiruoškite. Gimdančiajai stebėtojo nereikia. Medikams – taip pat“, - visas šias nuostatas reziumavo internautė.

Medikams sunkiausia, kai su gimdyve lieka jos mama

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės prof. Rūtos Nadišauskienės teigimu, paskutinį dešimtmetį be artimųjų gimdo labai mažai moterų. Dažniausiai šalia būna vyrai.

„Tendencija vienareikšmė – retai kada moteris gimdo viena. Turiu pasidžiaugti, kad vyrai, jei lyginsime, kaip buvo prieš 10 metų, ateina labiau pasiruošę – pasiskaitę ar lankę kokius nors kursus. Šiandien jie gimdyme dalyvauja daug sąmoningiau, labiau pasitiki tiek savimi, tiek žmonėmis, kurie šalia. Jie nebėra tokie pasimetę ir neatlieka tik angelų sargų funkcijos – kad nenuskriaustume jų moters. Dabar jie žino, ką turi daryti, todėl yra drąsesni: ne tik sėdi šalia moters ir kalbasi, bet nugarą pamasažuoja, palaiko ją, kai prasideda stiprūs sąrėmiai.

Žinoma, ir dabar visko pasitaiko, tačiau susidaro įspūdis kad jie ateina suprasdami, kokiame svarbiame įvykyje dalyvauja. Ir mane labai jaudina, kai vyrai pamato, kad naujos gyvybės atsiradimas nėra toks paprastas dalykas, kad tai procesas, kurį praeiti reikia abiem kartu. Jei viskas vyksta gerai, tai labai stiprus užtaisas bendram gyvenimui ateityje – atsakomybės prisiėmimui už save, savo moterį ir vaiką“, - teigė medikė.

Šiandien vyrai, jei nori, dalyvauja net Cezario pjūvio operacijose. Anot pašnekovės, paties fiziologinio gimimo akto jie paprastai nemato – būna šalia moters, o vaiką priima akušerė. Ne visi vyrai netgi nori virkštelę perkirpti.

„Naujagimis tuoj pat apvalomas ir dedamas moteriai ant krūtinės. Jei moteris operuota ir negali paimti vaiko, jis dedamas vyrui. Mums labai svarbu, kad jis kuo greičiau gautų šeimos mikrofloros, kuri jį saugotų, užuot apsikrėtęs mūsų ligoninėje gyvenančiais mikrobais“, - pasakojo R. Nadišauskienė.

Kartais vietoj vyro su moterimi gimdymo metu būna mama, sesuo ar draugė. Dažniausiai tai atvejai, kai vyras negali būti kartu, tačiau moteris nori šalia turėti artimą žmogų. Medikė atvirauja, kad gydytojams sunkiausia būna su mamomis. Mat jų patirtis gerokai skiriasi nuo to, kaip gimdymas vyksta dabar, be to, motinai yra labai sunku matyti dukters kančias.

Atvejai, kai moteris sąmoningai nori gimdyti viena, pašnekovės teigimu, šiandien yra labai reti. Iš maždaug 10 proc. gimdyvių, kurios gimdo vienos, dažniau nutinka taip, kad vyrai nespėja laiku atvykti į gimdymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)