Į ligonines kasmet patenka per 3 tūkst. neblaivių benamių, už jų aptarnavimą Valstybinė ligonių kasa sumoka 5 mln. litų per metus. Į ligonines sušalę ar neblaivūs benamiai vežami, nes nėra kitų institucijų, kurios galėtų jais pasirūpinti.

„Blaivyklos neatgims, niekas neketina jų atkurti, bet savivaldybės turi imtis šios funkcijos - laikino apnakvindinimo, ir tam tikros pagalbos suteikimo“, - po pasitarimo žurnalistams sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis. Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijos bei savivaldybių asociacija per tris savaites turi parengti tam tikrą tvarką, kaip turi būti teikiamos paslaugos jos reikalingiems benamiams ir girtiems žmonėms, rastiems gatvėje.

„Labai įvairų atvejų būna, kartais reikia vienos nakties pernakvojimo, kitiems reikia medicininės pagalbos, agresyvūs asmenys turi būti vežami į areštinę“, - aiškino D. Matulionis.

Anot jo, šie laikino apnakvindinimo namai galėtų veikti pusiau komerciniu pagrindu. Šiuo metu Vilniaus nakvynės namuose „Sala“ naktis kainuoja 52 litus, tačiau kancleris pripažino, kad iš benamių nebūtų realu tikėtis, kad jie padengtų sąskaitas. Tikimasi, kad tokių įstaigų įrengimui savivaldybės galėtų pasinaudoti Europos Sąjungos fondais.

„Per savo trumpą kadenciją nesusidūriau, kad tai būtų problema“, - apie benamius gatvėje teigė Vilniaus meras Raimundas Alekna. Vilnius yra vienintelė vieta Lietuvoje, kur „Sala“ teikia išblaivinimo paslaugą. 30 vietų įstaigos išlaikymas per mėnesį atsieina 30 tūkst. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)