Vis dėlto, dėl susižavėjimo sveiku maistu daugumai dietos besilaikančiųjų gali kilti rimtų fizinės ir psichinės sveikatos sutrikimų grėsmė, įspėja mokslininkai.

Ekspertai praneša apie psichinės ligos, vadinamos nervine ortoreksija, susirgimų skaičiaus padidėjimą.

Tie, kuriems atsiranda šis sutrikimas, taip nerimauja dėl to, ką valgo, nesuterštumo, kad atsisako visų maisto produktų grupių.

Mitybos specialistai akcentuoja įžymybių susižavėjimą tokiomis dietomis, kaip dieta pagal kraujo grupę, kurios laikosi Cheryl Cole, ir klevų sirupo detoksikacinė dieta, kurios laikosi Beyonce ir Naomi Campbell.

Polinkį sirgti ortoreksija turi į ketvirtą dešimtį įžengusios viduriniosios klasės moterys.

Tie, kurie serga anoreksija, apriboja valgomo maisto kiekį, o sergantys ortoreksija yra apsėsti maisto kokybės ir galiausiai gali visiškai pašalinti iš savo raciono tokius produktus, kaip druska, cukrus, kofeinas, alkoholis, kviečiai, gliutenas, mielės, soja ir pieno produktai.

Maisto produktų, kuriuose gali būti tokių dirbtinių priedų kaip natrio glutamatas (MSG) ir pesticidų liekanų, taip pat yra atsisakoma.

Tokių griežtų mitybos taisyklių laikymasis taip pat gali reikšti, kad sergantysis atsisakys valgyti restoranuose ar draugų namuose, sukeldamas įtampą santykiuose.

Visų maisto grupių atsisakymas gali lemti sunkias ligas, perspėja dietologai, tačiau akcentuoja, kad įžymybių patarimų „antpuolis”, ypač per Naujuosius metus, įtikina daugelį moterų pasirinkti ortoreksijos kelią.

Britų dietologijos asociacijos atstovė Lucy Jones teigė: „Kiekvieną dieną yra naujų patarimų, kaip sveikiau valgyti. Ortoreksija panaši į obsesinį-kompulsinį sutrikimą. Tikslas gali būti ne būti lieknam, o maisto kokybė”.

Pasak L. Jones, jokio maisto neturėtų būti visiškai atsisakoma ir net galima suvalgyti „atsitiktinį nesveiką patiekalą“.

Dietos pagal kraujo krupę gerbėjai teigia, kad skirtingų kraujo grupių žmonės skirtingai skaido maisto medžiagas ir turi valgyti skirtingus maisto produktus. Klevų sirupo dietos rėmėjai, išskyrus saldintą vandenį, valgo labai nedaug ką. Jis neturi proteinų, skaidulų, vitaminų ir mineralų, reikalingų tam, kad išliktumėme sveiki.

Psichologė Anjula Mutanda teigia, kad pasididžiavimas, su kuriuo sergantys ortoreksija kalba apie savo dietas, kelia nerimą. „Anoreksiški žmonės yra paslaptingi, o ortoreksikai gali iškilti, tapti beveik evangeliškais”, - sakė psichologė.

„Mes esame bombarduojami gero ir blogo maisto idėjų. Žmonėms reikia švietimo apie normalią mitybą”, - teigė ekspertė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)