Gavo nusiskundimų

Naujuoju savo įsakymu sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys siekia užtikrinti, kad mokami kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimai bei kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso angiografijos procedūros būti teikiamos darbo metu tik su sąlyga, kad tai nepablogins šių paslaugų prieinamumo tą dieną eilėje tyrimų laukiantiems pacientams.

Pagal jį, minėtas paslaugas sveikatos priežiūros įstaiga gali atlikti tik užtikrinusi, kad šias paslaugas, teikiamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, nustatytą dieną gautų visi į jų laukimo eilę užregistruoti pacientai, o mokamas paslaugas įstaiga galėtų teikti jau po darbo valandų.

To esą prireikė gaunant gyventojų skundų dėl eilių atlikti brangius diagnostinius tyrimus.

Ministras tikisi, kad tokie pakeitimai padės užtikrinti sąžiningesnį tyrimų aparatūros panaudojimą ir paspartins kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų teikimą gyventojams.

Problemos nebus

Teigiama, kad kai kur atliekant minėtus tyrimus pirmenybė buvo teikiama mokamiems diagnostiniams tyrimams, o nemokami planiniai tyrimai buvo atliekami vėliau. Tokiu būdu ne tik buvo formuojamos eilės, bet ir norintys laiku atlikti tyrimus pacientai buvo verčiami papildomai susimokėti už jiems nemokamai priklausančias paslaugas.

Tokia tvarka ministrui nepasirodžiusi tinkama dar ir dėl to, kad daugeliu atvejų sveikatos priežiūros įstaigos brangią diagnostinę aparatūrą yra įsigijusios už valstybės biudžeto, tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigus, arba gavusios ES struktūrinių fondų paramą.

Panevėžio ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas teigė, kad ministro įsakymas oficialiai dar nėra paskelbtas, tačiau jam yra tekę girdėti apie jo projektą. „Mums tai nėra aktualu“, – sakė jis.

Pasak vyriausiojo gydytojo, ligoninė turi kompiuterinius tomografus, o magnetinį rezonansą – privati įmonė. „Mes bendrai nepraktikuojame tokių dalykų“, – aiškino Č. Gutauskas.

Pasak jo, stacionare gulintys žmonės tiriami tuomet, kai reikia, ir problemų atlikti tyrimus nekyla. Brangius diagnostinius tyrimus Konsultacijų poliklinikoje skiria gydytojų konsultacinė komisija. Ji nusprendžia, ar toks tyrimas reikalingas, ar pakanka kokio kito tyrimo. Jei reikalingas, pacientui nurodoma konkreti data, ir ji negali būti keičiama. Paciento laukiama ateinant būtent tuo laiku.

Net ir už pinigus – į eilę

Vyriausiojo ligoninės gydytojo tvirtinimu, atliekant minėtus tyrimus, negalima jų baigti greičiau ir, pavyzdžiui, belaukiant kito paciento, priimti dar vieną papildomai. Net jei ir būtų įmanoma sutrumpinti tyrimo laiką, priimti kito paciento nebūtų galima, mat, Č. Gutausko įsitikinimu, susijauktų visa tvarka. Skubos tvarka tyrimai daromi tik žmonėms po nelaimių.

Be to, vyriausiasis gydytojas teigė, kad tyrimai brangūs, tad norinčiųjų atlikti juos mokamai nelabai atsiranda. Pavyzdžiui, galvos tomografijos valstybinis įkainis yra 370 litų. Dėl šios priežasties žmonės nerodo entuziazmo tirtis savomis lėšomis.

Kartu Č. Gutauskas tikino: apskritai nepraktikuojama tokia tvarka, kad žmonėms už pinigus tyrimai būtų daromi be eilės. Tačiau manė, jei ministras priėmė tokį įsakymą, poreikis buvęs. Konkrečių atvejų Č. Gutauskas teigė negalintis komentuoti, tačiau gandų apie ministro minimas situacijas yra girdėjęs. Tiesa, tai buvo susiję ne su Panevėžio krašto gydymo įstaigomis.