Būsimi tėvai, anot jų, turėtų labiau rūpintis savo dieta ir imti pavyzdį iš būsimų mamyčių.

Tokie duomenys paskelbti tokiu metu, kuomet Didžiajai Britanijai tenka aktyviai kovoti su epidemijos mastus įgyjančiu antro tipo diabeto plitimu. 2 milijonams britų jau yra diagnozuotas šis diabetas, o iki 2025 metų ši statistika gali padvigubėti.

Dar septyni milijonai yra ties šios ligos riba. Paprastai diabetu susergama vidutiniame amžiuje. Jis smarkiai padidina širdies ligų, infarktų tikimybę bei riziką netekti galūnių. Be to, diabetas gali gyvenimo trukmę sumažinti net 10 metų.

Pagrindine ligos plitimo priežastimi įvardijamas nutukimas. Tačiau naujas tyrimas taip pat nurodo, kad dalis kaltės turėtų tekti ankstesnėms kartoms.

Australijos ir Amerikos mokslininkai šėrė jaunus pelių patinus riebalų kupina dieta ir poravo juos su sveikomis patelėmis, o po to stebėjo jų jauniklių patelių sveikatą.

Šios „dukterys“ dar iki brandos susirgdavo diabetu, kadangi jų kraujyje gliukozės koncentracija būdavo dvigubai didesnė nei nuo kitų patinų gimusių jauniklių.

Greitu maistu šertų pelių jauniklių organizmai taip pat gamindavo pusę normalaus insulino, cukraus kiekį reguliuojančio hormono, kiekio.
Nors eksperimente dalyvavo tik jauniklės patelės, manoma, kad panašiai būtų paveikti ir patinėliai.

Manoma, kad riebus maistas sukeldavo svarbių pokyčių žiurkių spermos DNR ir tokiu būdu atsiliepdavo kitos kartos medžiagų apykaitai.

Naujojo pietų Velso universiteto Sidnėjuje mokslininkė Margaret Morris pasakojo: „Jeigu panašų poveikį pritaikytume žmonėms, tai parodytų, kaip svarbu vyrams praktikuoti sveiką mitybą ir reguliuoti kūno svorį.“
„Tai svarbu ne tik jų pačių, bet ir kitos kartos sveikatai,“ – pažymėjo ji.

Britų labdaros organizacijos „Diabetes UK“ atstovas dr. Iainas Frame‘as sakė, kad šios studijos rezultatų pritaikymas žmonėms padėtų spręsti žmonių, kuriems gresia 2 tipo diabetas, sveikatos problemas.
„Mes atidžiai stebėsime šią daug žadančią tyrimų sritį,“ – pridūrė jis.
Britai yra didžiausi pasaulyje greito maisto gerbėjai. Jie nurungia net amerikiečius.

Tyrimai rodo, kad beveik pusė jų negali gyventi be greito maisto.
Sveikiausiai maitinasi prancūzai, kurių tik vienas iš penkių pripažįsta mėgstantis greitą maistą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją