„Mes, parlamentinės reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės nariai, protestuojame prieš tai, kad šiuolaikinė Vyriausybė, atstovaujanti konservatyvią ideologiją sveikatos apsaugos ir žmogaus teisių srityje, skleistų Lietuvos valstybėje psichologinį terorą, ketindama pažeisti moters reprodukcines teises ir saugų asmeninį gyvenimą, ribojant moters galimybes, esant būtinybei, nutraukti nėštumą“, – sakoma Birutės Vėsaitės, Marijos Aušrinės Pavilionienės, Algirdo Syso, Juozo Oleko, Mildos Petrauskienės ir Onos Valiukevičiutės pasirašytame pareiškime.

Parlamentarai protestuoja prieš tai, kad sveikatos ministras Raimondas Šukys, pasak jų, formuotų klaidingas nuostatas moters teisių atžvilgiu.

„Moters kūnas ir moters psichinė sveikata nepriklauso nei Vyriausybei, nei Seimui, nei Katalikų Bažnyčiai. Moteris turi teisę pati kurti savo asmeninį ir šeimos gyvenimą, pati spręsti, kada ir kiek kartų gimdyti“, – tvirtina moterų teisių gynėjai.

„Mes protestuojame prieš tai, kad religiniu pagrindu ir parengtomis Medicinos praktikos ir Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisomis būtų priešinama medikų akademinė ir gydytojų praktikų bendruomenė, kad įstatymu būtų įteisinta nuostata atsisakyti padėti pacientei, kai jai reikalinga medicininė pagalba. Įstatymo pataisos skaudžiausiai smogs kaimo moterims, turinčioms mažas pajamas, nes joms minėta paslauga taps sunkiai prieinama“, – sakoma pareiškime.

Protesto autoriai įsitikinę, kad „Katalikų Bažnyčia, pasaulyje garsėjanti moraliniais skandalais“, neturi teisės kištis į mokslą bei sveikatos apsaugos politiką, dogmatiškomis, žmogaus teises pažeidžiančiomis nuostatomis skleisti paniką Lietuvos visuomenėje dėl mediko teisės dėl religinių įsitikinimų atsisakyti atlikti nėštumo nutraukimo operaciją. Pasak pareiškėjų, kiekvienas asmuo, prieš rinkdamasis specialybę, turi teisę nuspręsti, ką studijuoti, o ne tapęs gydytoju, pasinaudojęs valstybės finansine parama įgyjant specialybę, atsisakyti suteikti medicininę pagalbą pacientui.

Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės nariai savo pareiškimu kreipiasi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo narius, politines partijas, Europos lygių galimybių institutą, Lygių galimybių kontrolierės tarnybą, Žmogaus teises ginančias institucijas Lietuvoje ir Europoje, į Lietuvoje reziduojančius užsienio šalių ambasadorius ir perspėja apie tai, kad parengtos įstatymo pataisos, visų pirma, pažeistų moters likimą, moters psichiką, moters pasirinkimo teisę kurti asmeninį ir profesinį gyvenimą, nes, pasak jų, Lietuvoje konservatorių dauguma imasi akivaizdžios prievartos reguliuoti asmeninį ir šeiminį gyvenimą.

DELFI primena, kad trečiadienį ministrų kabinetas pritarė įstatymų pakeitimams, kurie leistų gydytojui, kuris iš anksto yra deklaravęs savo įsitikinimus, atsisakyti nutraukti nėštumą moters pageidavimu.

„Įstatymo nuostata siekiama suteikti teisę medikams dėl sąžinės arba religinių įsitikinimų atsisakyti teikti tokią paslaugą kaip nėštumo nutraukimas moters pageidavimu. Be jokių abejonių, tai gali sukelti ir tam tikrų neigiamų pasekmių, bet manau, kada eina kalba apie religinius įsitikinimus, apie labai sudėtingą klausimą, kaip požiūrį į gyvybę ir jos apsaugą, mes turėtume gerbti tų asmenų, kurie turi tokią paslaugą suteikti, teisę atsisakyti“, – žurnalistams po posėdžio trečiadienį sakė ministras.

Medicinos praktikos ir Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymų pataisose numatoma, kad gydytojai turėtų iš anksto deklaruoti savo įsitikinimus ir informuoti pacientą, kuris gydytojas gali suteikti paslaugą.

Ministro teigimu, ši paslauga ir toliau turėtų būti prieinama ir neketinama jos drausti.

Anot R. Šukio, šie pakeitimai buvo inicijuoti dvišalės komisijos dėl sutarčių su Šventuoju sostu įgyvendinimo.

Pateiktas įstatymų pataisas dar turi patvirtinti Seimas ir pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją