Tokia akcija Lietuvoje pirmoji. Ją iniciavo Vilniaus mokytojų namai, Kristupo vasaros festivalis ir bendrija „Kraujas“ suvienyti bendro kilnaus tikslo – suteikti sergantiems žmonėms dar vieną šansą gyventi.

Vis daugiau žmonių suserga skirtingomis onkologinėmis ligomis, o kraujo vėžys užklumpa daugiau nei tūkstantį Lietuvos gyventojų per metus. Kai kuriems ligoniams išgyventi padeda tik kaulų čiulpų transplantacija, kurios šiuo metu laukia apie du šimtai sergančiųjų. Tai labai paprasta ir neskausminga procedūra, galinti išgelbėti ligonio gyvybę, tačiau Lietuvoje įsigalėję stereotipai apsunkina situacija, nes labai nedaug žmonių išdrįsta registruotis į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą. 260 – tiek žmonių Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre buvo prieš 5 metus. Šiandien – 5005. Nors skaičius pamažu auga, Lietuva smarkiai atsilieka nuo kitų Europos valstybių.

Kaulų čiulpų donorystė – vienintelė organų donorystė, kuri nepakenkia donorui. Renginio metu buvo bandoma griauti mitus ir pateikti teisingus faktus apie donorystę ir transplantaciją. Kiekvienas norintis, galėjo pasikonsultuoti su gydytojais bei seselėmis, renginio metu kalbėjo verslininkė Rasa Martens ir dainininkė Veronika Povilionienė, žurnalistė Ieva Kašauskaitė, gydytoja hematologė, Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registro koordinatorė Rita Kviliūtė, apie kaulų čiulpų transplantaciją papasakojo donorė Rita Subačiūtė.

„Niekada negali žinoti, kada prireiks pagalbos tau ar tavo artimajam. Padėti kitam – kiekvieno iš mūsų pareiga. Nuostabu, kad taip nesudėtingai galima išsaugoti gyvybę“, – sakė Jurga Šeduikytė, po koncerto pati tapusi kaulų čiulpų donore.

Visi norintieji galėjo apžiūrėti fotomenininko Tomo Kaunecko parodą „Šypsena“, kurioje – nuoširdūs Lietuvos medikų veidai ir viltingos sergančiųjų kraujo vėžiu šypsenos. Paroda nuolat keliauja po Lietuvą ir nebyliai primena kiekvienam jo teisę, laimę ir galimybę išgelbėti kitą pasidalinant tuo, ko pats turi daug – sveiku krauju.

Renginio organizatoriai nuo pat akcijos pradžios kvietė visus neabejingus žmones padėti skyrybos ženklą sakinyje „gyventi negalima mirti“ ir daug vilniečių bei miesto svečių atsiliepė į šį raginimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją