SAM tikisi, kad jai pavyks susiderėti nors su dalimi į minėtą kainyną įtrauktų vaistų gamintojų, kad jie sumažintų kainas. Kitaip už beveik pusę iš 1833 prekinių pavadinimų vaistų priemokos nuo rudens padidės.

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė aiškina, kad derybos su gamintojais kol kas yra sėkmingos.

"Šiandien ministerija derasi su vaistų kompanijomis ir derasi gana efektyviai. Kompanijos sutinka daryti nuolaidas pacientams. Maždaug pusei preparatų galimai reikia tam tikrų veiksmų, kad priemokos nedidėtų", - žurnalistams šią savaitę sakė viceministrė.

Ji teigė, kad pagal naują kainyną priemokos mažėja pigiausiems vaistams, o brangesniems jos turi tendenciją augti.

Nora Ribokienė
"Priemoka priklausys nuo paciento vartojimo įpročių: jei jis vartojo brangesnį vaistą ir jį norės toliau vartoti, tai galimai kažkiek priemoka gali ir augti, bet pigiausių vaistų priemokos mažėja", - teigė N.Ribokienė.

SAM deryboms ketina kviesti daugiau kaip 10 kompanijų.

Nepriklausomų farmacijos įmonių asociacijos direktorės Elenos Kvedarienės aiškinimu, kompensuojama suma susieta su pigiausiu konkrečios vaistų grupės preparatu, todėl ministerijai į kainyną įtrauktus naujų pigių vaistų, sudarytos sąlygos kitoms priemokoms didėti.

"Yra įtraukta daug naujų generinių pigesnių vaistų, pigesnis vaistas toje grupėje mažina visos grupės bazinę kainą - tai reiškia, kad vaisto bazinė kaina sumažėja. Jeigu sumažėja vaisto bazinė kaina, mažiau PSDF (Privalomojo sveikatos draudimo fondo - BNS) biudžetas kompensuoja, ir jeigu mažmeninė kaina yra ta pati, reiškia, kad padidėja paciento priemoka", - dėstė ji.

E.Kvedarienės aiškinimu, priemokos vaistams didės ir dėl to, kad vaistinės nebebus leidžiama teikti nuolaidų.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys šią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino nuolaidų paciento priemokai už kompensuojamąjį vaistinį preparatą ir medicinos pagalbos priemones apskaičiavimo ir taikymo tvarką. Dėl to esą nuo rugsėjo vidurio vienodas nuolaidas priemokoms už kompensuojamuosius vaistus gaus ir didžiųjų tinklų, ir mažųjų vaistinių pacientai. Taip esą ligoniai išvengs vaikščiojimo po vaistines ieškant mažiausios kainos.

E.Kvedarienės teigimu, tokiu būdu iš paciento atimama galimybė vaistą nusipirkti pigiau.

"Ministras minėjo, kad vaistinėms bus neleidžiama teikti nuolaidų. Iš tikrųjų bus panaikinta konkurencija tarp vaistinių ir iš pacientų bus atimta galimybė nusipirkti vaistą pigiau. Pacientų priemoka padidės, nes vaistinės negalės teikti nuolaidų savo pelno sąskaita", - teigė ji.

SAM skaičiavimu, jei pacientai gydytųsi pigiausiais kompensuojamais vaistais, PSDF sutaupytų 89 mln. litų per metus.

Antanas Matulas
Tačiau Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sakė, kad nereikėtų suabsoliutinti pigiausios kainos kriterijaus kalbant apie sveikatą. A.Matulo teigimu, kaip negalima versti visuomenės važinėti senais automobiliais, taip negalima liepti vartoti pigiausių vaistų. Jo teigimu, reikia rasti kompromisą.

"Paskaičiuota, jeigu pacientas pirks pigiausią, jis per 80 mln. sutaupys, o jeigu jis gydysis taip, kaip dabar? Pavyzdžiui, Parkinsono liga - asmeniškai 6 metus gydėme namuose žmogų, sergantį Parkisonu, davėme 4 tabletes. Gale buvo neįmanoma tabletės sugirdyti. Tada gydytojas išrašė vaistą, kurį reikia vartoti tik vieną kartą per dieną - prailginto veikimo. Priemoka buvo per 100 litų, dabar jau bus, sako, 400. Tai akivaizdu, kad situacija yra ne visiškai taip, kad pigiausią vaistą reikės pirkti", - svarstė jis.

Naujajame 2010 metų kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyne iš viso yra 1833 prekinių pavadinimų vaistiniai preparatai, iš jų 167 - nauji.

Anot SAM, kainyne, palyginti su pernykščiu, kol kas sumažėjo 604 vaistinių preparatų deklaruotos kainos (nuo 1 cento iki 968 litų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją