Kad ausis reikia saugoti žiemą, visiems aišku. Bet kas ir kaip sukelia ausų ligas vasarą?

Ausų ligomis vasarą visų pirma susergama dėl maudynių. Į ausį patekęs vanduo dažniausiai sukelia išorinės ausies landos ligas. Ausies landos oda išbrinksta, ausis tampa pažeidžiamesnė, pralaidesnė bakterijoms, kurios ir sukelia uždegimus. Dažniausiai jie būna trumpalaikiai, tačiau uždegimas uždegimui nelygu.

Vidurinės ausies uždegimai skirstomi į ūmius ir lėtinius. Ūmus uždegimas pasireiškia aštriu skausmu, prikurtimu, pūliavimu. Lėtinį vidurinės ausies uždegimą sukelia pasikartojantis nepakankamai gydomas ūminis uždegimas. Lėtinės ausų ligos dažniausiai prasideda vaikystėje pasikartojančiais uždegimais, kurie laiku nesuteikus pagalbos gali sukelti rimtų komplikacijų.

Viena iš lėtinių ligų – cholesteatoma – yra gana dažna vaikų ir suaugusiųjų klausos netekimo priežastis. Ši liga pažeidžia klausos kaulelius, vėliau išplinta į greta esančius nervus, galvos smegenis. Gydoma operuojant.

Vidinės ausies ligos susijusios su klausos nervo pažeidimais. Priežastys gali būti įvairios – virusinė infekcija, deguonies trūkumas, kai klausos nervas nepakankamai aprūpinamas deguonimi, kritęs ar, atvirkščiai, pakilęs arterinis spaudimas, kraujagyslių spazmai. Tai gali atsitikti dėl didelio streso, pervargimo, fizinio krūvio, skysčių trūkumo vasarą. Kartais net nepavyksta išsiaiškinti šių uždegimų, kurie gali komplikuotis į meningitą, sukelti komą, sąmonės netekimą, priežasties.

Dėl kokių priežasčių prakiūra ausies būgnelis?

Ausies būgnelis gali suplyšti dėl traumos, stipraus antausio. Dažniausiai tokie trauminiai plyšiai per kelias savaites suauga patys. Reikia tik saugotis, kad kartu su vandeniu per būgnelio plyšį į ausies vidų nepatektų infekcija.

Būgnelis gali plyšti ir dėl ausies uždegimo, kai pūliai kaupiasi už būgnelio vidinėje ausyje ir susidaro didžiulis spaudimas. Jei uždegimai kartojasi, būgnelis gali ir nesugyti. Tuomet reikalinga operacija, kurios metu būgnelis užlopomas.

Ar dažnai pasitaiko užleistų ausies ligų? Gal žmonės tam skiria nepakankamai dėmesio, numoja ranka, atseit paskaudės ir savaime praeis?

Negalėčiau pasakyti, kad nekreipia dėmesio. Anksčiau užleistų atvejų ir komplikacijų pasitaikydavo kur kas dažniau. Delsti nereikėtų, geriausia iš karto kreiptis į gydytoją. Šiltas kompresas ir nuskausminamieji vaistai gali padėti laikinai.

Dažnai žmonės skundžiasi, kad girdi ūžesius, įvairius garsus ausyse, stresinėje situacijoje jas užgula. Kodėl taip atsitinka?

Ištikus stresui dėl klausos nervo nepakankamo aprūpinimo krauju ir deguonimi galimas laikinas prikurtimas. Ūžesys taip pat rodo klausos receptorių sudirginimą. Gali būti ir kitokios šių nemalonių pojūčių priežastys. Jei ūžesiai nepraeina, kartojasi, reikėtų jau kitą dieną kreiptis į gydytoją. Laiku neišsiaiškinus priežasties ir nepradėjus gydytis, tai gali išlikti visam gyvenimui. Lėtiniai ūžesiai neišgydomi. Vienintelė išeitis – savitaiga ir susigyvenimas su jais.

Dėl kokių priežasčių apkurstama?

Staigaus apkurtimo viena ar abiem ausimis priežastys gali būti įvairios: kraujagyslių spazmai, trombai. Bet pasitaiko ir visai netikėtų priežasčių. Neseniai tik atlikę magnetinį branduolinį rezonanso tyrimą nustatėme galvos smegenėlių insultą, nors jokių požymių nebuvo – tik prikurtimas viena ausimi ir lengvas galvos svaigimas. Apkurtimą gali sukelti ir nervą užspaudęs auglys.

Kartais apkurtimo priežastis gali būti akustinė trauma. Staigus, šaižus garsas, viršijantis 150 decibelų, gali sukelti klausos receptorių žūtį.

Ar apkurtimas išgydomas?

Jei kreipiamasi laiku, klausą galima atkurti. Gydoma ne operuojant, o skiriant kraujagysles plečiančių vaistų, hormoninių preparatų, B grupės vitaminų. Jei uždelsiama, apkurtimo išgydyti nebeįmanoma.

Kokios yra įgimtos ausų ligos?

Tai gali būti nesusiformavęs, deformuotas ausies kaušelis, užakusi ar neišsivysčiusi išorinė klausomoji landa. Jei užakusios abiejų ausų landos, reikalingi klausos aparatai. Gali prireikti operuoti ir implantuoti specialius klausos aparatus.
Esant įgimtam vaikų kurtumui, vienintelė išeitis – kochliarinė implantacija, kurią būtina atlikti laiku – vaikui nuo vienų iki dvejų metų, kai formuojasi kalba. Vėliau rezultatai ne tokie efektyvūs.

Dažnai žmonės kamuoja sieros kamščiai ausyse. Ar tai natūralus reiškinys?

Natūralus reiškinys yra sieros liaukų gaminama siera, kuri yra išorinės klausomosios landos apsauga. Prie jos prilimpa mikrobai, bakterijos, kurios vėliau pašalinamos kartu su siera. Bet kartais būna tam tiktų individualių sieros gamybos sutrikimų – jos gaminasi per daug, per didelės koncentracijos. Pasitaiko ir siaurų klausomųjų landų, kuriose susidaro palankios sąlygos sierai užsilaikyti. Į ausis patekęs vanduo išbrinkina sierą arba patys valydami ausis ją sutrombuojame, dėl to atsiranda ūžesių, klausos problemų.

Tie, kuriems kamščiai susiformuoja dažnai, žino, kad po kelių dienų ausys išsivalo. Kartais kamščiai būna kieti kaip akmenys, neišsivalo, neįmanoma jų išplauti, tuomet suminkštinami specialiais lašais. Namų sąlygomis to nereikėtų daryti – galima pažeisti klausomąją landą ar net ausų būgnelį. Nepatariama ausų valyti ausų krapštukais – yra mažasis pirštas. Juo galima iškrapštyti tai, kas išoriškai matoma, o kas yra giliau, telieka ausyje.

Žmonės skundžiasi: turiu lėtinį ausies uždegimą, vėjas perpučia ir skausmas atsinaujina. Ar tai neišgydoma?

Kiekvienas atvejis ir jo gydymas yra individualus. Jei kamuoja lėtinis vidurinės ausies uždegimas, reikalingas operacinis gydymas. Paprastai būna įplyšęs būgnelis, gali būti kauliukų destrukcija, bet priežastis nustatoma operuojant.